112

Tientallen Nederlanders vast in Zuid-Afrika na noodgedwongen landing

Tientallen Nederlanders zitten al bijna een dag vast na een noodgedwongen landing in Johannesburg. Donderdagavond zouden ze met Turkisch Airlines van Kaapstad naar Istanboel vliegen, maar door technische problemen kwamen ze daar nooit aan.

Vlucht TK45, met enkele tientallen Nederlanders aan boord, had na het opstijgen problemen met het inklappen van het landingsgestel. Hierdoor was het niet veilig om verder te vliegen naar Istanboel.

Om veilig te kunnen landen, besloot de piloot om de brandstof op te maken door rondjes te blijven vliegen boven het naastgelegen Robbeneiland. Na twee uur zette het vliegtuig koers naar Johannesburg. Daar wist het, onder begeleiding van andere vliegtuigen, veilig te landen.

‘Geen informatie’

Na de landing in Johannesburg werden de meeste passagiers ondergebracht in hotels, waar ze verdere informatie afwachten. “We hebben nog helemaal niets gehoord sinds we weer geland zijn”, vertelt een van de passagiers aan Hart van Nederland.

Hij zegt vrijdag naar het kantoor van de vliegmaatschappij op de luchthaven te zijn gegaan en een nieuwe vlucht te hebben geëist. “Een medewerker heeft ons toen op een rechtstreekse KLM-vlucht naar Amsterdam gezet. We hebben inmiddels ingecheckt.”

Andere gedupeerde passagiers zouden volgens hem op uitsluitsel van Turkish Airlines wachten of ze met een vlucht naar Istanboel meekunnen vrijdagavond. De vliegmaatschappij was vrijdag, ondanks meerdere pogingen, ook voor Hart van Nederland niet bereikbaar voor commentaar.