Gezondheid

Nederlanders uit Wuhan aangekomen in Frankrijk, later op de dag naar Nederland

De Nederlanders die onderweg zijn uit de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei komen naar verwachting zondagavond aan op vliegbasis Eindhoven. Het toestel maakte rond 14.00 uur een tussenlanding op de militaire basis in het Zuid-Franse Istres, nabij Marseille.

De vijftien Nederlanders en twee Chinese partners gaan na aankomst in ons land naar een locatie van Defensie voor de eerste opvang en om tot rust te komen, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

‘Fit to fly’

Voor vertrek zijn alle passagiers zowel in China als in Frankrijk verschillende keren gecheckt op ziekteverschijnselen. Iedereen is ‘fit to fly’ verklaard: er zijn geen symptomen van een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Bij aankomst in Nederland is er opnieuw een medische check.

Voor de Nederlanders en de twee Chinese gezinsleden gelden preventieve quarantainemaatregelen. Dit kan een quarantaine zijn in een thuissituatie of opvang in een centrale opvanglocatie. De maatregelen rond quarantaine zijn door buitenlandse autoriteiten als terugkeervoorwaarde gesteld. De GGD ziet toe op de uitvoering ervan.

Het toestel vertrok in de nacht van zaterdag op zondag om 02.30 uur (Nederlandse tijd) uit Wuhan, de besmettingshaard van het nieuwe coronavirus.

Later meer.