Gezondheid

Meeste Nederlanders vinden mondkapje dragen overdreven

De meeste Nederlanders vinden het dragen van een mondkapje overdreven. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder meer dan 2900 mensen.

Van alle ondervraagden vindt 67 procent een mondkapje niet nodig. 26 procent laat weten geen mondkapje te dragen, maar wil dat wel. Drie procent gebruikt al een mondkapje. De overige ondervraagden heeft geen mening.

Hoewel de meeste mensen dus niet vinden dat Nederland het voorbeeld moet volgen van Duitsland en België, is meer dan de helft (51 procent) wel van mening dat dit gedragen moet worden voor mensen met een contactberoep, zoals kappers en fysiotherapeuten.

Lees ook: Steeds meer vraag naar mondmaskers, Brabantse vrijwilligers maken er honderden per dag

Crisismaatregelen

Als gevraagd wordt wat er met de crisismaatregelen na 28 april moet gebeuren, zegt 46 procent dat de huidige ‘intelligente lock down’ moet worden voortgezet. 35 procent vindt dat een aantal maatregelen moet worden teruggedraaid, zoals het openstellen van horeca en scholen. Slechts 5 procent vindt dat er strengere maatregelen moeten komen.

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Beeld: ANP