Gezondheid

Nederlanders kampen veel meer met psychische klachten door coronacrisis

De coronacrisis leidt bij sommige Nederlanders tot een verslechterde geestesgezondheid. In een online enquête van het Trimbos-instituut gaf een derde van de mensen aan met meer psychische klachten te kampen dan eerst. Zij hebben last van depressieve gevoelens, slaapproblemen en angst.

Dat meldt dagblad Trouw vrijdag.

Meer stress en zorgen over toekomst

Het instituut ondervroeg drieduizend Nederlanders online over hun psychische gezondheid vóór en na de coronacrisis. Iedereen vanaf 18 jaar kon meedoen. Bijna 40 procent van de respondenten ervaart meer stress sinds de crisis, omdat ze zich meer zorgen maken over hun financiële toekomst en werk.

Van de groep mensen die meer stress ervaart, heeft 60 procent last van angstklachten en depressieve gevoelens. Een kleine groep van de respondenten (13 procent) heeft angst voor het coronavirus zelf. Bij hen zijn de klachten het hevigst: daar kampt de overgrote meerderheid (80 procent) met depressieve gevoelens en angst.

Tsunami aan psychologische klachten

“Die groep moeten we extra goed in de gaten houden”, zegt Derek de Beurs, hoofd epidemiologie bij het instituut. “Deze groep lijkt het meest kwetsbaar, en dat terwijl de GGZ-zorg nu moeilijker te bereiken is.” De Beurs verwacht binnenkort een “tsunami aan psychologische klachten”, die voorlopig niet stopt.

Helemaal representatief voor de hele Nederlandse bevolking is het onderzoek niet: 83 procent van de respondenten is vrouw en relatief weinig jongeren reageerden op de oproep.