Misdaad

'Nederlanders die drugs handelden op Sziget snel voor Hongaarse rechter'

Het proces tegen de Nederlandse topsprinter Roelf B. en plaatsgenoot Gert-Jan N. wegens vermeende drugshandel in Hongarije zal naar verwachting binnen twee maanden beginnen. Dat heeft B.’s advocaat Gergö Simon tegen het ANP gezegd.

Hij hoopt dat de verdachten hun strafzaak in vrijheid kunnen afwachten. “Maar er is al verlenging van de hechtenis aangevraagd die op 9 februari zal aflopen. Meestal duurt het een of twee maanden voordat de inleidende zitting begint,” aldus de advocaat.

Sziget

De twintigers werden vorig jaar opgepakt op het Sziget muziekfestival in Boedapest. Zij zouden daar hebben gehandeld in grote hoeveelheden drugs. De Hongaarse politie ontdekte bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilogram doorgerolde marihuana-sigaretten. De verdovende middelen had een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen forint (300.000 euro).

Ze verkochten het spul vanuit hun tent op het muziekfestival Sziget. De politie vond ook in hun auto een grote hoeveelheid drugs. Ze hadden ook prijslijsten gedrukt van de verdovende middelen die ze verkochten met daarop ook hun mobiele telefoonnummer.

Lees ook: Ouders Roelf B. begrijpen niets van zijn aanhouding op Hongaars festival

Volgens de Hongaarse politie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan een ernstig vergrijp en moet rekening worden gehouden met een celstraf tot twintig jaar en mogelijk levenslang.

ANP/Redactie