Politiek

Nederlanders zijn bang dat ons land in oorlog met Iran wordt gezogen

Bijna drie kwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran. Iets meer dan de helft is bang dat een nieuwe grote oorlog uitbreekt. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3000 mensen.

Opvallend is dat vrouwen veel ongeruster zijn dan mannen. Zo zegt 82 procent van de vrouwen zich zorgen te maken over de spanningen in het Midden-Oosten, tegen 63 procent van de mannen. Bijna twee derde van de vrouwen is bang voor een nieuwe oorlog, iets minder dan de helft van de mannen heeft deze angst.

Nieuwe aanvallen Iran?

De Amerikanen voerden vrijdag een raketaanval uit op de Iraakse hoofdstad Bagdad, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soulimani werd gedood. Als vergelding bestookte Iran woensdag Amerikaanse doelen in Irak met raketten.

Lees ook: Nederlanders in Iran laten zich niet afschrikken door reisadvies: ‘We zaten vanmorgen nog op kamelen’

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, sluit niet uit dat er meer aanvallen zullen volgen, mocht het tot een confrontatie met de Amerikanen komen. President Donald Trump zegt dat de Verenigde Staten geen nieuwe militaire acties zullen ondernemen.

Oorlog ingetrokken

Trump wil wel dat de NAVO een grotere rol gaat spelen in het Midden-Oosten, om ervoor te zorgen dat de spanningen in de regio afnemen. Maar dit is juist de vrees van veel Nederlanders. Zes op de tien ondervraagden zegt namelijk bang te zijn dat ons land door toedoen van de Amerikanen in een eventuele oorlog wordt getrokken.

Sterker nog, 82 procent van het panel wil dat het kabinet zich minder in het huidige conflict mengt. Een van de eerste stappen daarin is voor veel mensen het terughalen van Nederlandse militairen uit Irak. Drie kwart wil dat onze jongens direct worden teruggeroepen.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.