Gezondheid

Nederland op plek zes van gelukkigste landen ter wereld

Nederland staat op de zesde plek in de lijst van ‘gelukkigste landen’. En daarmee is ons land een plaats gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt vrijdag uit het World Happiness Report van de Verenigde Naties, die ieder jaar de ranglijst opstellen. Alleen in Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Denemarken en Finland zijn mensen gelukkiger.

De onderzoekers keken onder meer naar de jaren die mensen gemiddeld in gezondheid leven, of mensen iemand hebben op wie ze kunnen rekenen en naar de vrijheid om levenskeuzes te maken. Ook vrijgevigheid, vrij zijn van corruptie en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking tellen mee.

Veel sociale steun

Nederland scoort hoog als het gaat om sociaal vertrouwen en steun. Dat laatste wordt uitgedrukt als het percentage van de bevolking dat het gevoel heeft iemand te hebben om op terug te vallen. Door de situatie rond het nieuwe coronavirus wordt die sociale steun de komende tijd “belangrijker dan ooit”, aldus de onderzoekers.

Lees ook: Eenzaam tijdens coronacrisis: ‘Als je nu geen sociaal netwerk hebt, heb je echt een probleem’

Behalve een van de gelukkigste landen is Nederland volgens het rapport ook een van de weinige landen in de lijst waar mensen die in de stad wonen minder gelukkig zijn dan mensen die op het platteland leven.

ANP