Gezondheid

Nederland geeft gul… maar daarvoor moet je probleem wel coronagerelateerd zijn

Als het om corona gaat, zijn wij Nederlanders vooralsnog gulle gevers. Tachtig procent van de goede doelensector ziet de inkomsten teruglopen, maar donatiesite Geef.nl komt dankzij corona-gerelateerde acties met bemoedigende groeicijfers.

”De maanden maart en april laten een groei van zo’n 10 procent zien ten opzichte van dezelfde twee recordmaanden maart en april vorig jaar. Vooralsnog is er geen afname in donaties te zien maar juist een toename”, aldus Jordan van Bergen, directeur van GeefGratis. Dat is de stichting die Geef.nl beheert. Hij vermoedt dat vooral de fysieke acties voor goede doelen zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis.

Groei

Een van de successen is een crowdfunding voor de 2500 zorgmedewerkers van het zwaar overbelaste Bernhoven ziekenhuis in Uden. De bedoeling is om al het personeel een dinerbon van 30 euro aan te bieden. Daarmee zijn niet alleen zij, maar ook de lokale horeca geholpen. ”Er is al meer dan 50 duizend euro opgehaald, en we hebben het streefbedrag verhoogd van zestig naar 72 duizend euro. Dan kunnen ook de tijdelijke krachten een dinerbon krijgen.”

Ook de hard getroffen kunstsector gaat het goed met de acties. Online donatieplatform Voordekunst.nl meldt tien procent groei. “Voor ons is het ook spannend. We dachten misschien houdt iedereen de hand op de knip, maar we merken deze maand juist dat er heel veel gedoneerd wordt. Mensen dragen de kunst- en cultuursector blijkbaar toch een warm hart toe”, aldus woordvoerder Alisa Mahler.

Toekomst is somber

Er is niemand die durft te zeggen hoe lang de vrijgevigheid aanhoudt. De overkoepelende organisatie Goede Doelen Nederland meldde vorige week al dat tachtig procent van haar leden de inkomsten ziet teruglopen.

Een van de doneeracties die nu al duidelijk last heeft van de coronacrisis is die voor Maarten. Hij zit in een rolstoel en heeft zeker 60.000 euro nodig voor aanpassingen aan zijn huis. De 26-jarige Maarten zit al sinds november vorig jaar in een revalidatiecentrum. Zijn wereld stort in als hij tijdens vrijwilligerswerk van een ladder valt.

Artikel gaat verder onder de video:


Ook de directeur van Geef.nl ziet de toekomst wat dat betreft somber in. ”Hoe het na de coronacrisis gaat kan niemand voorspellen. Wij denken dat mensen wel drie keer na zullen denken voordat ze gaan doneren omdat iedereen de economische gevolgen zal gaan voelen.”