112

Naweeën plofkraak na maanden nog altijd voelbaar bij dierenkliniek in Spijkenisse

De schade aan Dierenkliniek Spijkenisse, ontstaan door de plofkraak in oktober vorig jaar, is nog altijd niet hersteld. De kliniek is in gesprek met de verzekeraar over wat wel en niet vergoed wordt, een probleem waar veel ondernemers mee te maken krijgen na een dergelijke criminele actie.

“We kunnen alle diertjes wel weer helpen zoals we willen, dus dat is fijn, maar we hadden gehoopt er weer wat mooier bij te staan tegen deze tijd van het jaar”, vertelt dierenarts Jolien Marcus aan Hart van Nederland. “Het is wel heftig om zoiets mee te maken. Ik heb van de mensen hierboven begrepen dat het een flinke schok is geweest. Heel veel hebben daar behoorlijk last van gehad.”

In 2019 werden er 95 plofkraken gepleegd op pinautomaten, dat blijkt uit cijfers van de politie. Een forse stijging van 55 procent ten opzichte van 2018. Omdat pinautomaten steeds beter beveiligd worden tegen inbraak, gebruiken criminelen steeds zwaardere explosieven met alle gevolgen van dien.

Lees ook: Aantal plofkraken is het afgelopen jaar explosief gestegen

Niet lucratief

Lang niet alle plofkraken zijn succesvol. De politie brengt meestal niet naar buiten of er geld buit is gemaakt, om andere criminelen te ontmoedigen. Maar uit een artikel in het politievakblad Blauw blijkt dat 16 procent van de plofkraken toch lucratief blijken. In sommige gevallen kan het gaan om tienduizenden euro’s.

Of de krakers in Spijkenisse geld hebben buitgemaakt is niet bekend.