Gezondheid

Natuur heeft positief effect op gezondheid en ontwikkeling van kinderen

Iedereen weet dat het belangrijk is, maar toch doet de jeugd het te weinig: buitenspelen. Uit onderzoek blijkt dat de natuur een groot positief effect heeft op kinderen. Zo zijn ze minder snel ziek, slapen ze beter en ook is het goed voor de ontwikkeling. Tachtig procent van de ouders vindt dat kinderen meer in de natuur moeten zijn, maar de praktijk is weerbarstig.

Natuurmonumenten peilde de mening van 14.000 ouders voor het onderzoek naar buitenspelen. “Waarom gaan we niet gewoon naar buiten”, vraagt Ine Kelderman van Natuurmonumenten Oerrr zich af naar aanleiding van de resultaten.

Onderdeel dagelijks leven

“Het zit ‘m al in kleine dingen, lopen of fietsen naar school in plaats van met de auto”, vervolgt Ine. “Maak het onderdeel van het dagelijks leven. Niet alleen op zondag naar het bos, dat is het niet. Natuur is overal, in de tuin, in de straat, op het balkon.”

En waarom we niet gewoon naar buiten gaan, daar heeft hoogleraar Natuurbeleving Agnes van den Berg wel een idee over. “Dat heeft te maken met controle, de angst voor ‘de enge man in de bosjes’, zeg maar. Daarnaast doen we veel met de auto en het is verleidelijk om achter een scherm te blijven zitten gamen.”

Groene kinderdagverblijven

Van den Berg onderzoekt het effect van natuur op de mens. Mensen onderschatten het belang van buiten zijn altijd, vindt zij. Tijdens observatie-onderzoek bij groene kinderdagverblijven, waarbij de kinderen het grootste gedeelte van de dag buiten zijn, bleek duidelijk hoe goed het buiten-zijn voor kinderen is.

“Geen kind wilde binnenblijven, hoe het weer ook was”,vertelt Agnes. “Je ziet meer creatief gedrag bij de kinderen. Medewerkers bieden bewust ook geen activiteit aan. Handen op de rug en laat de kinderen zelf hun gang gaan. Het werkt geweldig.”

Lees ook: Steeds minder kinderen spelen buiten

Spelen in de natuur biedt kinderen niet alleen buitenlucht, het stimuleert dus ook hun creativiteit en helpt mentale barrières en angsten te overwinnen. Zo ontwikkelen ze zelfvertrouwen. Kinderen worden, net als volwassenen, kalm van natuur. Daarnaast versterkt het hun immuunsysteem.