Eva (16) draagt gedicht voor op lege Dam: 'Toch heel bijzonder'

De 16-jarige Eva Pronk uit Den Haag staat vanavond op de Dam om haar winnende gedicht voor te dragen tijdens de Nationale Dodenherdenking. Wel zal het moment er anders uitzien dan in andere jaren: er is namelijk geen publiek.

“Ik vind het jammer dat het nu heel anders is en minder groot”, zegt de 16-jarige scholiere. “Maar toch vind ik het ook bijzonder. Ik zie nog steeds niet helemaal voor me hoe het zal zijn.”

Workshop dichten

Eva schreef haar gedicht tijdens een workshop op school. “Eigenlijk dicht ik nooit, het lukt me nooit zo goed.” Sinterklaasgedichten schrijven vindt ze niets. Maar voor de workshop en de wedstrijd heeft ze wel haar uiterste best gedaan.

Lees ook: Lege straten en pleinen bij dodenherdenkingen

Tijdens het schrijven leefde ze zich zo goed mogelijk in. “Ik heb situaties van mensen beschreven die tijdens de oorlog iets hebben gedaan om andere mensen te redden. Daarmee laat ik dus zien waarom we herdenken.”

Bijzondere herinnering

Hoewel ze nu al lichtelijk zenuwachtig is, denkt Eva dat ze er ook wel van zal genieten. “Ik denk dat ik dit wel een hele bijzondere herinnering zal vinden.”