Gezondheid

Mysterieus virus uit China verspreidt zich: komt het ook naar Nederland?

Het mysterieuze virus dat begin deze maand in China opdook, verspreidt zich. Inmiddels is de ziekte de grens overgestoken naar Thailand en Japan. Moeten we bang zijn voor een uitbraak?

In China zijn inmiddels bijna zestig mensen besmet met het mysterieuze virus, twee van hen zijn overleden. Mensen die besmet zijn, krijgen last van longklachten, kortademigheid en koorts. Het nieuwe virus is verwant aan het virus dat SARS veroorzaakt. Daar stierven in 2002 en 2003 honderden mensen aan.

De uitbraak van het virus was in de miljoenenstad Wuhan in de provincie Hubei. De meeste patiënten zijn waarschijnlijk besmet geraakt op een lokale vismarkt. Ook bij een persoon in Thailand en Japan is de ziekte vastgesteld. De Japanner werd aan het einde van een bezoek aan China ziek.

Aangepast reisadvies China

In de Verenigde Staten worden voorzorgsmaatregelen op de vliegvelden in San Francisco, Los Angeles en JFK in New York. Passagiers die uit Wuhan komen, worden extra gecontroleerd. Ze moeten een vragenlijst invullen en hun lichaamstemperatuur laten meten. Wie mogelijk besmet is, moet meer testen ondergaan.

Nederland heeft het reisadvies voor delen van China aangepast vanwege de virusuitbraak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers in de regio om pluimvee- en vismarkten te vermijden, net als producten die daar verkocht worden.

‘Kleine kans in Nederland’

Gezondheidsinstituut RIVM denkt dat de kans dat het mysterieuze virus in Nederland of überhaupt in Europa opduikt, heel klein is. “Vanuit Wuhan zijn geen rechtstreekse vluchten naar Nederland”, legt een woordvoerder uit.

Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat besmetting van mens op mens is niet aangetoond. “Maar kan nog niet worden uitgesloten.”

Tekst: ANP
Foto: Pixabay