Gezondheid

Tweede Kamer stemt 'per ongeluk' in met loonsverhoging zorgmedewerkers

Na meerdere pogingen is het alsnog gelukt: een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers. Een motie van PVV-leider Geert Wilders daarover is dinsdag verrassend genoeg aangenomen.

In een hoofdelijke stemming steunden 69 Tweede Kamerleden de motie, terwijl 67 parlementariërs tegenstemden. Eerdere moties van verschillende oppositiepartijen over een salarisverhoging voor zorgpersoneel werden in de afgelopen maanden steeds nipt verworpen door de coalitiepartijen.

Lees ook: Zorgsector wordt ‘moedeloos’ van besluit over zorgbonus: ‘Trend om zorgmedewerkers te blijven schofferen’

Foutje van Kamerlid

Nu is het salarisvoorstel van de PVV dus wél aangenomen. Dat komt omdat Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie per ongeluk voor de motie heeft gestemd. Joël Voordewind zei direct daarna tegen voorzitter Khadija Arib dat zijn partijgenoot “geacht werd tegen de motie te hebben gestemd”, maar dat verandert niets aan de uitslag.

Wilders toonde zich na de stemming opgelucht. “Dit is geweldig nieuws”, zei hij. Hij wil woensdag van het kabinet weten hoe de regering zijn plan wil gaan uitvoeren. Het kabinet moet in beginsel een motie uitvoeren, maar kan er ook een eigen draai aan geven of naast zich neerleggen. In het ergste geval zegt de Kamer het vertrouwen op in de regering.

Kabinet is tegen loonsverhoging

Het kabinet is nu tegen een verhoging van de zorgsalarissen, onder andere omdat de lonen de afgelopen jaren al flink zijn gestegen. Ook wil de regering eerst een onderzoek naar knelpunten in de zorg afwachten. Wel is er een zorgbonus voor medewerkers die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten.

Lees ook: Zorgmedewerkers kunnen ‘coronabonus’ aanvragen: hoe werkt het en wie komt in aanmerking?

De verwachting is dat een structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers een onderwerp zal worden tijdens de kabinetsformatie na de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar.

Vorige maand vormden zorgmedewerkers van Amsterdam UMC nog een lint voor hoger salaris

Redactie/ANP