112

Man ranselt Amsterdamse buschauffeur af na aanspreken op niet dragen van mondkapje

De politie zoekt getuigen van de mishandeling van een 67-jarige buschauffeur in Amsterdam Nieuw-West. Het slachtoffer werd dinsdagmiddag door een passagier toegetakeld. De dader sloeg daarna op de vlucht.

Het incident gebeurde rond 14.30 uur op de Ruys de Beerenbrouckstraat in de wijk Geuzenveld. De verdachte wilde instappen in bus 21 naar het Centraal Station, maar de chauffeur weigerde hem de toegang omdat hij geen mondkapje droeg.

Lees ook: Man slaat en schopt buschauffeur in Amsterdam het ziekenhuis in

Geen hulp van passagiers

De woordenwisseling die daarop ontstond, liep al snel uit de hand. De agressieveling ging door het lint en sloeg en schopte daarbij het slachtoffer. De buschauffeur werd zelfs gebeten. De klappen en trappen stopten niet toen hij al op de grond lag.

Op beelden  is onder meer te zien hoe de chauffeur hardhandig bij zijn nek wordt gegrepen. Later staat de dader zelfs enige tijd op zijn hoofd. Geen van de andere passagiers lijken de man te hulp te schieten. Wel worden er veel video’s gemaakt van de mishandeling.

De dader ging er vervolgens lopend vandoor in de richting van de Aalbersestraat.

‘In welke wereld zijn wij beland?’

Collega’s van de buschauffeur vragen zich af wat er in hemelsnaam aan de hand met sommige mensen. “Woorden schieten tekort om onze afschuw te benadrukken”, reageert Mark Lohmeijer, directeur operatie en techniek van de GVB.

“In welke wereld zijn wij beland dat mensen met een publieke taak, mensen die gewoon hun werk doen, steeds kwetsbaarder worden vanwege de korte lontjes van anderen?”, vraagt de bestuurder zich boos af.

Lees ook: Dronken man rijdt sloot in en trapt vervolgens ambulancemedewerker

Buschauffeur weer thuis

Het Amsterdamse vervoersbedrijf heeft ook veel contact met de familie van de buschauffeur. ”Hij is inmiddels weer thuis”, laat de directeur verder weten. “Naar omstandigheden maakt hij het goed. Hij is natuurlijk nog steeds enorm aangedaan.”

De chauffeur mist vier tanden, heeft een hersenschudding, gekneusde ribben en een gehavend gezicht, laat de politie weten. Hij heeft woensdagochtend aangifte gedaan. “Ik wil iedereen oproepen dat we dit soort situaties, dit soort agressie, niet mogen tolereren. Nooit mogen accepteren”, zegt Lohmeijer tot slot. “Blijf van onze mensen af!”

Politie zoekt getuigen

De politie roept de dader op om zich te melden. Volgens een woordvoerster zijn er met de camera’s in de bus scherpe opnamen van hem gemaakt. Die gaan eerst rond binnen de Amsterdamse politie om te zien of iemand de man herkent. Mogelijk worden de beelden later getoond op tv en internet.

Daarnaast is de politie ook op zoek naar getuigen. Het was druk in de bus en daarom moeten er veel mensen zijn die iets over de mishandeling en de verdachte kunnen vertellen. Een aantal getuigen heeft al een verklaring afgelegd. Getuigen worden dringend gevraagd om contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

De politie heeft geen goed woord over voor de passagiers die de mishandeling filmden maar níet ingrepen

Beeld: Geenstijl