112

Opnieuw branden in zendmasten, ooggetuige betrapt brandstichter

In het Brabantse Oudenbosch heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gewoed bij twee zendmasten. De politie gaat uit van brandstichting. Ook in Veldhoven waren twee zendmasten doelwit. In totaal is nu bij negen zendmasten brand geweest. Gevaarlijk als deze daardoor uitvallen: noodnummer 112 kan dan niet meer bereikt worden als mensen in de buurt hulp willen inschakelen.

In Groningen is het vrijdagavond raak bij een zendmast op een bedrijventerrein aan de Koningsweg. Een ooggetuige betrapt de brandstichter. Hij is in de Destiny Church en gaat even buiten kijken omdat het wat drukker lijkt. “Ik liep naar de voorkant van de weg en ik keek naar de zendmast en zag daar iemand met een tien liter jerrycan. Hij was een brandstof uit aan het strooien over de zendmast.”

Foto’s van dader

De ooggetuige denkt eerst dat er gewerkt wordt. Totdat hij ziet dat de boel in een keer in brand staat, met vlammen van zo’n vier meter hoog. De ooggetuige probeert de man die de zendmast heeft aangestoken nog tegen te houden, maar die heeft zijn auto aan staan, klaar om weg te rijden. De man springt snel zijn auto in. “Ik dacht ik kan twee dingen doen: proberen hem er uit te sleuren, met gevaar voor eigen leven, of ik pak mijn telefoon en maak snel foto’s. ”

De ooggetuige heeft foto’s gemaakt van de man en zijn auto. Daarna belt hij 112 om de hulpdiensten te alarmeren, die er vrij snel zijn om te blussen. Hij heeft een foto met het kenteken aan de politie gegeven. De politie vraagt iedereen om uit te kijken naar een blauwe Kia Picanto.

Zorgen 5G-activisten

Het is de zoveelste brand in korte tijd bij een zendmast in Nederland. Eerder waren er branden bij antennes in Nuenen, Beesd, Liessel en Rotterdam. En vrijdagnacht dus bij twee zendmasten in  Oudenbosch, aan de Bosschendijk en aan de Pagnevaartweg.

Lees ook: Grote groep demonstranten op de Dam in Amsterdam tegen 5G

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt de sabotage en brandstichting bij zendmasten in een reactie een “zorgelijke ontwikkeling”. De NCTV stelde vorig jaar al vast dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-netwerk. Activisten zijn bang dat het snellere netwerk voor veel gezondheidsproblemen zal zorgen. Ook zouden denken dat er een verband is tussen 5G en de verspreiding van het coronavirus. Wie er precies achter branden zitten, is niet bekend.

Vereniging Monet, dat namens de mobiele netwerkproviders de plaatsing van antennes met de overheid afstemt, heeft inmiddels aangifte gedaan voor de eerdere brandstichtingen.

Lees ook: ‘5G-straling lijkt veilig, maar onderzoek blijft nodig’

Beeld: Persbureau Meter/SQV