Gezondheid

Mogelijk meer coronadoden in verpleeghuizen dan uit officiële statistieken blijkt

Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde, stelt op basis van elektronische patiëntendossiers dat het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen fors hoger zou kunnen liggen dan uit de officiële statistieken blijkt.

Uit die dossiers blijkt dat zeker 184 verpleeghuisbewoners, bij wie het virus met een test was aangetoond, zijn overleden. Maar, nog eens 97 patiënten stierven terwijl er een verdenking was van Covid-19, maar besmetting niet officieel was vastgesteld. Wel maakten artsen melding van symptomen als hoesten en koorts.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt ook steevast dat het werkelijke aantal doden als gevolg van het virus hoger is dan uit de statistieken blijkt, omdat niet iedereen wordt getest. Deze cijfers van Verenso geven daar meer inzicht in.

Lees ook: Aantal coronapatiënten op ic licht gestegen, genoeg capaciteit

Meer bescherming nodig

Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso, vindt de cijfers veelzeggend. “Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is dat we allen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om zo de kwetsbare mensen in onze samenleving te beschermen.” Ook vindt Nieuwenhuizen dat medewerkers van verpleeghuizen meer beschermende middelen moeten krijgen.