Politiek

Minister Schouten tikt Brabant op de vingers: nog geen boeren uitkopen

Noord-Brabant had nog niet moeten beginnen met het uitkopen van boerenbedrijven. Dat zegt minister Carola Schouten van Landbouw donderdag. “Dit is niet chique.”

Het Brabantse provinciebestuur had eerder besloten om boerenbedrijven uit de kopen, maar dat mag nog helemaal niet. “Ik vind het niet chique hoe ze het hebben gedaan”, laat Schouten weten. Er moet volgens haar eerst overeenstemming zijn tussen het kabinet en de provincies om dit goed af te stemmen. “Dat is hier niet gebeurd.”

Compensatie stikstofuitstoot

De provincie wil een logistiek park aanleggen, maar dat heeft tot gevolg dat er meer stikstof wordt uitgestoten. Daarom moet er voor 12 mei een manier gevonden worden om de extra uitstoot te compenseren. Daarom werd besloten om alvast boerenbedrijven uit de kopen, zowel binnen als buiten Noord-Brabant.

Maar dit zogenoemde ‘externe salderen’, waarbij de stikstofruimte van een boer die stopt naar een ander bedrijf of project gaat, mag nog niet. Het Brabantse provinciebestuur maakte daarom woensdag in een brief excuses voor zijn optreden.

ANP