Politiek

Minister Hoekstra: iedereen gaat economisch zware tijden voelen

Nederlanders moeten zich opmaken voor economisch zware tijden, zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën tegen Hart van Nederland. Hij reageert daarmee op de doemscenario’s die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag schetste.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Volgens het CPB krimpt de economie dit jaar in het beste geval met 1,2 procent, als de ingrijpende maatregelen tegen het nieuwe coronavirus drie maanden duren. In het slechtste scenario duren de maatregelen langer en krijgen we een economische crisis die groter is dan in 2008.

Het meest gunstige scenario is volgens Hoekstra niet al te waarschijnlijk. “We moeten realistisch zijn en erkennen dat we echt nog een hele lastige fase voor de boeg hebben”, zegt de minister. “Daarin zullen we allemaal gaan voelen dat het economisch weer is omgeslagen.”

Langer dan drie maanden?

Het kabinet doet er alles aan om Nederland door deze zware tijden heen te helpen, zegt de minister. De regering wil zoveel mogelijk banen behouden en ondernemers ondersteunen. Vorige week werd een groot steunpakket aangekondigd waarbij tientallen miljarden worden vrijgemaakt voor de komende drie maanden.

Lees ook: ‘Enorme terugval Nederlandse economie en hoge werkloosheid door coronacrisis’

“Dat betekent dat elk bedrijf kan aankloppen om mensen te behouden, want we betalen als overheid dan even het salaris”, legt Hoekstra uit. Overigens klaagden ondernemers vrijdag wel tegenover BNR Nieuwsradio over de hoge kosten die het aanvragen van deze overheidssteun met zich meebrengen.

‘Kabinet zet alles op alles’

Maar het kabinet doet zijn best en kan ook bijspringen als de problemen langer aanhouden dan drie maanden, zegt Hoekstra. “Als dat nodig is, zullen we dat doen. De schatkist kan dat ook dragen. Maar je moet dan wel eerlijk zijn: de economie zal dan hele forse klappen oplopen. Dat betekent echt wel dat mensen dat thuis gaan merken.”

Toch is de minister van Financiën is hoopvol dat Nederland hier ook weer op een goede manier uitkomt. “We gaan als overheid alles op alles zetten om dat voor elkaar te krijgen.”