Dieren

Minister doet beroep op bevolking om illegale hondenhandel tegen te gaan

Niet alleen bij toezichthouder NVWA moet een en ander gebeuren, op heel veel plekken moet gewerkt worden om het net rond illegale hondenhandel te sluiten. Dat zegt landbouwminister Carola Schouten.

Ze doet vrijdag een beroep op huishoudens die een viervoeter willen kopen: zij moeten goed checken of de verkoper wel te vertrouwen is.

Hondenpaspoort

De controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schiet tekort, vindt dierenorganisatie House of Animals. Die organisatie trok donderdag aan de bel in actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Er ligt al een wet klaar over de registratie van honden en het hondenpaspoort, laat Schouten weten. Dit voorstel wordt snel online gezet, zodat belanghebbenden erop kunnen reageren. “We zien nu dat soms buitenlandse dieren een hondenpaspoort krijgen in Nederland, dat helemaal niet goed is. Dat mag niet. Omdat ze bijvoorbeeld ouder zijn dan ze zijn geregistreerd of dat ze de juiste inentingen niet krijgen of ziek zijn.”

‘Let zelf ook op als je een hond aanschaft’

Het is een van de manieren waarop Schouten probeert de illegale hondenhandel aan te pakken. Ook bespreekt ze met de NVWA hoe de controle het best kan worden uitgevoerd. Maar daar zijn ook “duidelijke kaders” voor nodig. Daarnaast zijn dierenartsen nodig om de problemen te signaleren. Ondanks de intimidatie waarmee sommige dierenartsen te maken krijgen, zijn er veel dierenartsen die alsnog melding maken van verdenkingen bij de NVWA.

“We zijn er op alle manieren mee bezig”, zegt de bewindsvrouw. Maar daar zijn veel mensen bij nodig, benadrukt ze. “Ook vooral de mensen die de honden zelf kopen. Zorg altijd dat je weet of een hond netjes geregistreerd staat, uit een goed nest komt en niet op een illegale manier naar Nederland is gekomen.” Daarnaast moeten mensen zo goed mogelijk kijken of de hond die ze graag in huis willen nemen van een betrouwbare koper komt.

Tienduizenden honden

Naar schatting zou meer dan de helft van de 70.000 honden die uit het buitenland worden geïmporteerd, illegaal naar Nederland komen. Vaak worden ze onder slechte omstandigheden geboren en de informatie die de nieuwe eigenaren krijgen over de leeftijd, inentingen en het ras, is meestal onjuist.

ANP