Politiek

Minister De Jonge haalt uit naar opiniemakers als Marianne Zwagerman: 'Snappen de ernst van het virus niet'

Minister De Jonge van Volksgezondheid is niet te spreken over de manier waarop opiniemakers als Marianne Zwagerman het hebben over het coronavirus en de slachtoffers die het maakt. “Ik vind dat echt verschrikkelijk om op die manier over de ernst van dit virus te spreken”, laat de minister aan Hart van Nederland weten.

“Als je ziet hoe het virus in de verpleeghuizen heeft huisgehouden, al 900 locaties ruim. Soms gepaard met heel veel overlijdens. Als je niet begrijpt wat de ernst daarvan is, en dat we nog lang niet kunnen nadenken over het zomaar weer eventjes open gaan van het loket”, vervolgt De Jonge. “Of het aangaan van de economie, dat we echt alles te doen hebben zodat de zorg het aankan en we de kwetsbaren kunnen beschermen. Je snapt dan niet de ernst van dit virus, de overbelasting van de zorg en het beschermen van kwetsbare mensen.”

‘Zeis gaat door dorre hout’

Onlangs vroeg BNR-columnist Marianne Zwagerman zich op Twitter en in haar column af of de lockdown-maatregelen in Nederland niet te overtrokken waren.  Ze vindt dat jongere mensen – die niet direct in de risicogroep vallen van het coronavirus – te veel moeten ‘opofferen’ om oudere mensen te beschermen. “De zeis gaat vooral door het dorre hout”, schreef ze voor BNR. En met het “dorre hout” doelde ze op de ouderen en zwakkeren in de samenleving. Dit kwam haar op een storm van kritiek te staan.

Voor Hart van Nederland legt ze haar uitspraken uit. “Er sluipt een enorme emotie in het debat en die probeer ik eruit te halen. Dus dat er mensen doodgaan is altijd vervelend voor de nabestaanden. Maar je moet niet je hele politieke beleid baseren op die emotie. Je moet naar de feiten blijven kijken”, zegt Zwagerman, doelend op het feit dat voornamelijk ouderen komen te overlijden aan Covid-19.

‘Naar verpleeghuis om dood te gaan’

En over haar uitspraak over ‘dor hout’: “Ik werd getriggerd van de week in het debat over hoe lang mensen blijven leven in een verpleeghuis. Dat bleek ergens tussen de negen maanden en een jaar te zijn. Je gaat naar een verpleeghuis aan het einde van je leven om daar dood te gaan, dat is wat je daar doet. En wij gaan ons nu heel erg druk maken over mensen in verpleeghuizen die hooguit twee of drie maanden eerder doodgaan. Dat bedoel ik met dor hout, ergens moeten we leren de natuur weer de respecteren.”

Ook Maurice de Hond heeft kritiek op het overheidsbeleid. Hij vindt dat er te weinig wordt gekeken naar het belang van de economie. “Ik ben zelf doctorandus sociale geografie en weet hoe ik wetenschappelijk werk moet lezen. Wat ik vooral merk als ik het RIVM en virologen hoor, is dat ze het vooral druk hebben. Volgens mij vergeten ze hierdoor de meest actuele informatie tot zich te nemen. Ik kijk elke dag naar de ontwikkelingen van twintig tot dertig landen en lees ook de meest recente studies. Het lijkt alsof ik actuelere kennis heb dan het Outbreak Management Team.”

Andere deskundigen

Volgens hem moet er niet blind worden gevaren op het RIVM en virologen, maar ook naar economische experts worden geluisterd. “Die hebben veel verstand van het virus – en gelukkig neemt de verspreiding af. Maar het opstarten van de samenleving en het zorgen dat de schade aan de economie wordt beperkt, dat is niet de deskundigheid van het Outbreak Management Team. Daar heb je andere deskundige voor, die moeten worden ingeschakeld om op een slimme manier te zorgen dat de samenleving niet nog meer schade lijdt dan het nu al gebeurd.”

Wat vindt u?

Uit onze Wat Vindt Nederland-enquête van afgelopen vrijdag blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders (45 procent) het liefst ziet dat de ‘intelligente lockdown’ na 28 april wordt voortgezet. 36 procent van de mensen die reageerden vindt dat na die datum sommige maatregelen moeten worden teruggedraaid. Ze vinden dat scholen en horeca bijvoorbeeld weer open zouden moeten kunnen. Slechts 3 procent vindt dat het land weer volledig open zou moeten worden gegooid.