Gezondheid

Millitairen XL-teststraten staan er klaar voor: 'Nu de bouw nog'

Voor het eerst in een week zijn er weer meer besmettingen gemeten. Het afgelopen etmaal waren 7.272 positieve tests door het RIVM gemeten. Een week geleden waren dat er nog 11.000 dus het virus lijkt wel met de terugtocht bezig. Om het coronavirus verder in te dammen zijn er speciale XL teststraten gebouwd. Maar in plaats van medisch personeel zullen deze bemand worden door duizend militairen.

Nu worden de twintig teststraten nog gebouwd, maar verder is iedereen er klaar voor, zo zei minister de Jonge bij de aftrap. De extra grote teststraten moeten de komende anderhalve maand zorgen voor grofweg een verdubbeling van de testcapaciteit.

Militairen nemen testen af en leiden andere mensen op.

In eerste instantie worden duizend militairen ingezet om tests af te nemen, maar het is de bedoeling dat die uiteindelijk ook anderen gaan opleiden, bijvoorbeeld mensen die momenteel door de coronamaatregelen noodgedwongen thuis zitten.

De testlocaties, waar behalve Defensie ook het bedrijfsleven nauw bij betrokken is, zijn allereerst nog bedoeld voor mensen die klachten hebben. Zij kunnen straks sneller getest worden en hoeven ook minder lang op de uitslag te wachten, hoopt De Jonge. Later kunnen ook mensen zonder symptomen er terecht, bijvoorbeeld als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon of op reis zijn geweest naar een risicogebied.

Door het hele land

Er komt onder meer een XL-testlocatie op Schiphol. Die is niet voor reizigers die terugkeren uit risicogebied. De teststraat is bedoeld als uitbreiding van de beschikbare landelijke testcapaciteit voor mensen met klachten.

Ook komen er nieuwe XL-testlocaties en snelteststraten bij de Jaarbeurs in Utrecht, Groningen Martini Plaza en op nog niet bekende locaties in Eindhoven, Twente en Zuid-Limburg.

Voor Friesland, Drenthe en Zeeland wordt onderzocht hoe sneltesten kunnen worden aangeboden op bestaande locaties. Die straten worden daarvoor uitgebreid. Over een twee weken moeten de eerste XL-teststraten de deuren openen.