Gezondheid

Mijlpaal! Progeriapatiënt Bjorn blaast 18 kaarsjes uit

Bjorn Nabuurs uit het Brabantse Boekel vierde woensdag zijn 18e verjaardag. Voor veel tieners al een bijzondere gebeurtenis, maar voor Bjorn helemaal: hij lijdt namelijk aan de ziekte progeria. Met deze aangeboren aandoening was de verwachting dat Bjorn niet ouder zou worden dan 13 jaar.

De gezondheid van Bjorn is broos. Ook moet hij binnen blijven om zoveel mogelijk risico’s op besmetting te vermijden. Maar als in de avond een sambaband komt optreden, geniet hij zichtbaar vanuit de serre.

Bjorn heeft een moeilijke tijd achter de rug. In december krijgt hij een acute darmperforatie en daar bovenop een herseninfarct, waardoor hij zijn spraak verliest. “De vraag was of hij het ging halen”, vertelt Marcel, de vader van Bjorn. “Maar hij is gelukkig weer veel beter geworden. Hij geniet van elke dag dat hij heeft.”

Lees ook: Progeriapatiënt Bjorn (12) maakt boek over leven

Mijlpaal van 18 jaar

En dat is precies Bjorn. Hij blijft positief en geniet van het leven, ondanks zijn ziekte. Hij schrijft er zelfs een boek over. “Progeria is een verouderingsziekte, waarbij de botten minder sterk zijn en de levensverwachting een stuk lager is”, vertelde Bjorn eerder tegen Hart van Nederland.

Juist daarom is de levensverwachting van 18 jaar een bijzondere mijlpaal. “In deze tijd is het lastig om er echt een mooi feestje van te maken”, zegt vader Marcel. “Maar wij zijn altijd wel te porren voor een feestje, zeker als Bjorn – die zelf ook gedrumd heeft vroeger – achter het glas mee zit te genieten, dan krijgen wij daar ook energie van.”