'Menselijke fout' oorzaak verzakte daken Heesch, bewoners mogen terug naar huis

Alle bewoners van de zeven rijtjeshuizen in Heesch die zaterdagavond werden ontruimd vanwege instortingsgevaar van het dak, kunnen naar alle waarschijnlijkheid donderdag of vrijdag weer terug naar huis.

Dat zegt Rob Hermes woensdag tegen Hart van Nederland. Hij is een van de bewoners van de beschadigde huizen. De daken van de huizen zijn bij de bouw niet goed vastgezet, bepaalde ankers ontbreken. Volgens Hermes gaat het om een “menselijke fout”.

Lees ook: Inwoners Heesch uit hun woning gehaald om instortingsgevaar

Meerdere inspecties

Dat bleek na inspectie door een constructeur en de aannemer die de huizen zo’n vijftien jaar geleden opleverde. De komende dagen worden de daken zodanig vastgezet dat het weer veilig is om terug te keren. Als na inspectie door de gemeente blijkt dat het weer veilig is, worden de huizen vrijgegeven.

Bij alle zeven huizen van het rijtje is er iets mis met de constructie van het dak. “Ik heb zestien jaar onder een bommetje geleefd”, aldus de bewoner. Toch heeft hij er vertrouwen in dat het goedkomt. “De aannemer heeft aangegeven dat de schade wordt hersteld.”

Nieuw dak in sommige gevallen

Woensdag en donderdag worden de daken verder vastgezet en na de bouwvak wordt er gekeken of de daken er eventueel af moeten en er opnieuw op moeten worden gezet. Dit is in ieder geval het geval bij de twee huizen waarvan het dak zichtbaar is ingezakt. Toch kunnen ook deze bewoners weer terug naar hun huizen.

Afgelopen zaterdagavond verzakte de kap van een aantal woningen plotseling. Een servicemonteur was afgekomen op een melding van een krakend dak. Hij constateerde dat de situatie niet veilig was en schakelde de gemeentelijke diensten in.

Nadat Team bouwhandhaving van de gemeente Bernheeze langs was gekomen werd door een externe deskundige aan de bewoners geadviseerd hun huizen te verlaten omdat de veiligheid niet te garanderen was.

Scharnierkappen op huizen

De overige huizen in de wijk die een zelfde soort dak hebben, zijn ook geïnspecteerd. Deze daken vertonen geen gebreken. Deze zogenaamde scharnierkappen worden bij erg veel nieuwbouwwoningen in ons land  toegepast. De daken worden dichtgevouwen geleverd en uitgeklapt op de woning, om vervolgens op de vloer vastgezet te worden.

De aannemer heeft steeds benadrukt dat het werken met scharnierkappen een veilige manier van bouwen is.

Bovenstaande reportage werd na de verzakkingen uitgezonden in Hart van Nederland