Dieren

Memphis Depay onder vuur om clip met lijgerwelp

Voetballer Memphis Depay krijgt weer kritiek van dierenrechtenorganisaties. De Oranje-speler en rapper pronkt met een lijger in zijn nieuwe videoclip. Voor wie het niet weet: de lijger is een kruising tussen een tijger en een leeuw.

“Als je als bezoeker of toerist interactie kunt hebben met een wild dier, schuilt daar vaak veel dierenleed achter. In het geval van Depay ging het om een lijgerwelp. Een dier dat in de natuur niet voorkomt, maar puur en alleen gefokt wordt omdat sommige mensen zo’n dier als statussymbool gebruiken”, schrijven Stichting SPOTS en Stichting AAP in een oproep op de website van World Animal Protection.

Depay is dierenliefhebber

Eerder kreeg Depay ook al tal van boze dierenliefhebbers achter zich aan, nadat hij een foto met het beest op Instagram plaatste. Zelf trekt hij zich vooralsnog weinig aan van de kritiek. Volgens hem kan het geen kwaad om een lijger te hebben, omdat ze niet in het wild voorkomen. “Ik ben juist een dierenliefhebber”, aldus Memphis Depay eerder in een videoboodschap.

Daar zijn de dierenorganisaties het niet mee eens. “We vinden het erg jammer dat Memphis niet besloten heeft om de lijger uit zijn videoclip te laten en zijn foto’s niet heeft verwijderd. Door met het welpje op de foto te gaan en hem te gebruiken in een videoclip, creëer je het idee dat het oké is om dieren zo te gebruiken”, stelt Sanne Kuijpers, campagnemanager van Stichting SPOTS en AAP. “Juist als boegbeelden zoals Memphis Depay zich met zo’n dier laat portretteren, kan het idee ontstaan dat dit heel normaal is. Dit moet je daarom niet willen promoten.”

Brief naar KNVB

Inmiddels is er door de dierenliefhebbers een brief gestuurd naar de KNVB. Ze willen dat er bij (prof)voetballers op aangedrongen wordt dat ze interactie met wilde dieren mijden. Dit zou volgens hen opgenomen kunnen worden in de gedragsregels. “In Nederland is contact met en gebruik van wilde zoogdieren in optredens, zoals in deze clip van de heer Depay, streng verboden. Dit is blijkbaar ergens opgenomen waar dit nog mag. Maar wereldwijd geldt: wilde dieren horen in het wild.”