Gezondheid

Op deze plekken is de lucht het meest vervuild in Nederland

Onlangs zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de nieuwste cijfers over de luchtkwaliteit gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de concentraties stikstofdioxide en fijnstof in Nederland onder de Europese normen vallen. Maar waar is de lucht het schoonst en waar het vuilst?

Bij LocalFocus hebben ze een handig kaartje gemaakt. Daarop is per gemeente te zien hoeveel stikstof en fijnstof er in de lucht zat in 2018. Uit die cijfers komt naar voren dat het meeste fijnstof niet in Amsterdam of Rotterdam ronddwarrelt, maar in het Limburgse dorp Nederweert. Grootste veroorzaker daar is de (pluimvee)houderij.

Zien hoe de luchtkwaliteit bij jou in de buurt is? Klik dan op jouw gemeente in het kaartje hieronder. Te zien is de concentratie stikstof en fijnstof in 2018 volgens cijfers van het RIVM.

Nederweert

Fijnstof komt in de lucht door de uitstoot van bijvoorbeeld dieselmotoren, houtkachels, de metaalindustrie, maar ook van de veehouderij. En in Nederweert is de intensieve veeteelt juist het probleem. Overigens zijn er in de zomer van 2018 door de gemeente Nederweert al maatregelen genomen. Bedrijven in de gemeente mochten gedurende een jaar geen werkzaamheden meer uitvoeren waardoor de uitstoot toeneemt.