Gezondheid

Meerderheid Nederlanders is voor boete voor negeren thuisquarantaine

Ruim twee derde van de Nederlanders vindt dat het negeren van de thuisquarantaine moet worden beboet, net als overtreden van andere coronaregels.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3700 deelnemers. Zo’n 68 procent van de respondenten wil een boete voor mensen die zich niet aan de verplichte thuisquarantaine houden. Ongeveer 28 procent is het daar niet mee eens.

Als gevraagd wordt hoe hoog de boete moet zijn, verschillen de meningen behoorlijk. Ongeveer 48 procent denkt dat een boete van 1000 euro zou helpen, maar 38 procent vindt dat te hoog. Voor slechts 6 procent gaat dit niet ver genoeg; deze groep vindt de boete te laag.

Lees ook: Aantal coronabesmettingen stijgt met ongeveer 2200

Verrassingsbezoekjes van boa’s

Als de thuisquarantaineplicht moet worden gecontroleerd, vindt 38 procent dat boa’s verrassingsbezoekjes moeten brengen aan mensen. Ongeveer 22 procent vindt dat GGD-medewerkers telefonisch moeten polsen of mensen echt thuis zijn. Zo’n 30 procent wil geen van beide, vanwege de inbreuk op privacy.

Het Hart van Nederland-panel is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Beeld: ANP