Gezondheid

Vrouwen willen thuis bevallen door het coronavirus: 'Mensen zijn niet voor niets in het ziekenhuis'

De zwangerschap is voor de meeste vrouwen een mooie en onvergetelijke tijd. Maar door de uitbraak van het nieuwe coronavirus maken veel zwangeren zich zorgen en bevallen ze daarom liever thuis.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Juliette van Lawick is in verwachting van een jongetje. Ze is uitgerekend op 15 mei en vreest dat de coronacrisis dan nog niet voorbij zal zijn. Ze wilde eigenlijk altijd al thuis bevallen, maar haar dochtertje werd twee jaar geleden in het ziekenhuis geboren door een te hoge bloeddruk. In deze tijden hoopt moeder des te meer om thuis te kunnen bevallen.

‘Meer risico in ziekenhuis’

“Mijn baby en ik lopen wel meer risico om besmet te worden als ik in het ziekenhuis ga bevallen”, vertelt Juliette aan Hart van Nederland. “Mensen zijn niet voor niets in een ziekenhuis en het zorgpersoneel komt met allerlei mensen in aanraking.”

Ook wil ze niet het gevoel hebben dat het snel moet door de extra drukte door de corona-uitbraak. “Ik wil kunnen ontspannen”, legt de zwangere uit. “Daarnaast vind ik het thuis fijn, omdat in het ziekenhuis alleen mijn partner mee mag. De gedachte dat verder niemand van mijn familie erbij mag zij, vind ik best deprimerend.”

Steeds meer vrouwen

Juliette is lang niet de enige die in deze tijden de baby liever vertrouwd in haar eigen haar eigen huis ter wereld zet. Verloskundige Suzanne de Reijke ziet in haar praktijk in Amsterdam dat steeds meer vrouwen thuis willen bevallen. “Cliënten vragen er steeds meer naar. Ik zie vrouwen die bijvoorbeeld achttien weken zwanger zijn en al aan het informeren zijn om thuis te bevallen.”

Ze was voor de coronacrisis al voorstander van het thuis bevallen. “Bevallen is een natuurlijk proces en een ziekenhuis is daarbij niet altijd nodig”, stelt ze. “Vrouwen zijn over het algemeen meer ontspannen en de kans op besmetting blijft thuis het kleinst.”

‘Bezorgdheid niet nodig’

Gynaecoloog Martijn Oudijk van Amsterdam UMC benadrukt dat bezorgdheid niet nodig is. Een bevalling is volgens hem acuut en daar is gewoon capaciteit voor. “In sommige ziekenhuizen is er zelfs extra personeel beschikbaar in deze periode, omdat alle normale gynaecologie-afspraken en vruchtbaarheidsbehandelingen zijn afgezegd.”

Verloskundige Suzanne laat tot slot weten dat de keuze om thuis te bevallen “gemaakt moet worden uit vertrouwen op het eigen lichaam en niet uit angst”.