Gezondheid

Telefoon staat roodgloeiend bij 113 Zelfmoordpreventie

Stichting 113 Zelfmoordpreventie heeft het drukker dan ooit. Medewerkers voerden vorig jaar ruim 93.000 gesprekken met mensen die aan zelfdoding denken. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2016.

Dat blijkt uit jaarcijfers die Trouw heeft opgevraagd. Er worden dus veel meer gesprekken gevoerd, terwijl het aantal zelfdodingen in Nederland al jaren rond de 1800 per jaar ligt.

‘Zorg kan beter’

Volgens 113-psycholoog Judith de Heus speelt de toegenomen naamsbekendheid van 113 een belangrijke rol. Maar de stijging komt volgens haar mogelijk ook door het gebrek aan goede zorg voor mensen die aan zelfdoding denken. De zorg kan beter, vindt ze.

Lees ook: Jongeren die in 2017 zelfmoord pleegden kregen vaak geen goede zorg

De helft van de mensen die een einde aan hun leven maken, gaat in de maand daarvoor langs bij de huisarts. Bijvoorbeeld met relatieproblemen, vermoeidheid of pijn. “Ze zeggen meestal niets over suïcide. Huisartsen herkennen dat dan niet”, legt de psycholoog uit.

Heb je zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

ANP