Politiek

Specialisten: nog te vroeg voor bezoek aan verpleeghuizen

Specialisten ouderengeneeskunde vinden het nog te vroeg om bezoek aan verpleeghuizen weer toe te staan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandag in een interview dat hij vanaf 11 mei bij wijze van proef weer bezoekers wil toelaten in een klein aantal verpleeghuizen. Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso is “verrast door het benoemen van deze specifieke datum”. De vereniging signaleert dat het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in verpleeghuizen nog steeds toeneemt.

Lees ook: De Jonge: vanaf 11 mei proef met bezoek aan verpleeghuizen

Tot nog toe zijn volgens cijfers uit patiƫntenregistraties die Verenso verzamelt inmiddels 1403 verpleeghuispatiƫnten overleden die aan de ziekte COVID-19 leden, of van wie de behandelend arts dat vermoedde. Het aantal sterfgevallen is sinds afgelopen vrijdag met 218 toegenomen.

Daling in aantal nieuwe besmettingen

Verenso ziet wel een lichtpuntje in het aantal nieuwe besmettingen: “Het lijkt minder snel te stijgen dan in april”. Voordat het bezoekregime kan worden versoepeld, moet echt sprake zijn van afvlakking, vindt Verenso.

“Natuurlijk zouden ook wij graag willen dat het weer mogelijk is om op een veilige manier gedoseerd bezoekers toe te laten tot het verpleeghuis”, zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen. “Ik denk dat iedereen dat graag wil. Om dit op een goede manier te doen, hebben we een concreet, goed doordacht en gedragen plan nodig.”

Voldoende beschermingsmiddelen

Bovendien moet aan diverse randvoorwaarden worden voldaan. Zo moeten voldoende coronatesten en beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en schorten beschikbaar zijn voor het personeel. Dat is nu nog niet het geval, hoewel het met de verdeling van beschermingsmiddelen nu beter gaat dan aan het begin van de uitbraak.

Belangrijke vragen zijn bovendien nog onbeantwoord, zeggen de verpleeghuisartsen. “Is het nodig dat we bezoekers gaan testen en onder welke voorwaarden? En wie gaat die testen afnemen? Krijgen bezoekers ook persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn die dan voldoende beschikbaar? Allemaal vragen die nog beantwoord moeten worden.”

ANP