Gezondheid

Medewerkers ouderenzorg voelen zich niet veilig: 'Gevaarlijke onduidelijkheid over mondmaskers'

ActiZ, de brancheorganisatie voor de ouderenzorg, haalt hard uit naar het kabinet vanwege de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen in verpleeghuizen en de thuiszorg.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Volgens de organisatie laat de regering een “gevaarlijke onduidelijkheid” bestaan de bescherming van personeel in de ouderenzorg. ActiZ zegt “verbijsterd” te zijn over “het gebrek aan duidelijkheid en perspectief”.

ActiZ vertegenwoordigt bijna 400 organisaties met in totaal 380.000 medewerkers. “We zien dat de onrust onder zorgmedewerkers in verpleeghuizen en in de wijkverpleging neemt de laatste weken toeneemt vanwege doorgaande besmettingen en de vele verhalen die de ronde doen over de oorzaken daarvan.”

Tekort in ouderenzorg

In de eerste weken van de corona-uitbraak kregen ziekenhuizen voorrang en hadden veel verpleeghuizen en andere instellingen het nakijken. Daarom zijn er volgens ActiZ daar nu te weinig beschermingsmiddelen op voorraad.

Lees ook: CBS: bijna dubbel zoveel mensen overleden in verpleeghuizen

In de ouderenzorg zijn dus snel meer middelen als mondmaskers. schorten en beschermende brillen nodig. Daarnaast moeten de middelen ook preventief ingezet kunnen worden, vindt bestuurslid Conny Helder. “Het kan niet zo zijn dat medewerkers thuisblijven uit angst.”

‘Medewerkers voelen zich niet veilig’

De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) opende eerder een meldpunt voor zorgpersoneel dat zich onveilig voelt tijdens hun werk. Sinds half maart zijn daar al 1500 meldingen binnengekomen, zegt een woordvoerder tegen Hart van Nederland.

V&VN ziet de afgelopen tijd een stijging in het aantal meldingen en merkt dat steeds meer verplegers preventieve beschermingsmiddelen willen.

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat er deze week in totaal zo’n zes miljoen mondmaskers worden geleverd. De maskers worden centraal verdeeld, hierdoor komen verpleeghuizen sneller in aanmerking.

Redactie/ANP