Gezondheid

Medewerkers roepen Ikea op de vestigingen te sluiten: 'Zorg dat het geen haard wordt!'

Medewerkers van de Ikea in Delft, Barendrecht en Breda maken zich zorgen over hoe hun werkgever omgaat met de maatregelen rondom het nieuwe coronavirus. Dat laten ze maandag weten aan Hart van Nederland.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het personeel voelt zich onveilig omdat er vaak meer dan honderd klanten in de winkel rondlopen. “Wij nemen aan dat jullie allemaal wel eens bij Ikea zijn geweest”, zeggen de medewerkers, die liever anoniem willen blijven. “En jullie zullen het met ons eens zijn dat er dagelijks veel meer dan honderd mensen rondlopen.”

‘Domme Nederlander’

Volgens de ongeruste medewerkers heeft het besluit om scholen, horeca en sportclubs te sluiten de situatie alleen maar erger gemaakt. De “domme Nederlander” gaat volgens hen nu uit verveling naar de grote woonwinkel. “Afgelopen zaterdag en zondag hadden we een enorm aantal bezoekers over de vloer, nog meer dan gemiddeld.”

“Serieus, wat komen deze mensen doen”, vragen ze zich af. “Waarom nemen zij willens en wetens het risico besmet te raken, of wellicht nog erger: hun besmetting over te dragen op anderen.”

‘Neem verantwoordelijkheid’

Door dit alles voelen de medewerkers zich niet meer veilig en niet gehoord bij het management. “We hebben de optie gekregen zelf verlof op te nemen. Dit is onvoorstelbaar, en geeft aan hoe laks Ikea om lijkt te gaan met de adviezen van de overheid en nog erger: hoe weinig verantwoordelijkheid het bedrijf voor haar medewerkers neemt.”

Volgens de werknemers moet Ikea haar verantwoordelijkheid nemen en alle vestigingen sluiten. “Zorg dat het geen haard voor besmetting wordt. Ikea moet zorg dragen, niet alleen voor haar eigen medewerkers, maar ook haar sociale verantwoordelijkheid nemen naar iedereen!”

Ikea neemt maatregelen

Ikea zegt tegen Hart van Nederland de zorgen van haar personeel te begrijpen en hun zorgen serieus te nemen. “We beseffen heel goed dat onze medewerkers in een lastige situatie zitten”, laat een woordvoerder weten.

Het bedrijf zegt sinds vorige week een flink aantal extra maatregelen genomen te hebben om het winkelen bij Ikea zowel voor klanten als voor medewerkers zo veilig mogelijk te houden. Zo wordt er extra wordt schoongemaakt in de winkels en worden klanten zoveel mogelijk naar zelfscankassa’s gestuurd en gevraagd om te pinnen.