Politiek

'Maximumstraf voor doodslag omhoog van 15 naar 25'

De maximale straf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Het kabinet wil zo het verschil met de maximale gevangenisstraf voor moord verkleinen, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

“De straf doet nu geen recht aan de ernst van het misdrijf”, aldus een verklaring van ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Sander Dekker (Rechtsbescherming). Het wetsvoorstel is donderdag in consultatie gegaan.

Uitspraak zaak Hümeyra

Ook vanuit de rechtspraktijk is volgens de bewindslieden te horen dat het strafmaximum bij zeer ernstige gevallen als “knellend” wordt ervaren. Zo pleitte de rechtbank in Rotterdam voor een hogere maximumstraf bij doodslag na de uitspraak in de zaak-Hümeyra.

De topman van het Openbaar Ministerie (OM) liet begin dit jaar in dagblad Trouw eenzelfde geluid horen. Volgens OM-topman Gerrit van der Burg is het verschil met moord momenteel groot en moet dat “rechtgetrokken” worden.

Nog nooit gewijzigd

In 2016 kondigde het toenmalige kabinet al aan de maximale straf voor doodstraf te willen verhogen. De maximumstraf voor doodslag is sinds de invoering van het Wetboek van Strafrecht niet gewijzigd.

ANP