Gezondheid

Vanaf zaterdag maximum van 100 bezoekers bij uitvaarten

Omdat het niet meer te regelen viel om vanaf vandaag al een maximum van 100 bezoekers bij uitvaarten te regelen, gaat dat maximumaantal pas zaterdag in. Uitvaartonderneming DELA verwacht geen grote problemen door de beperkingen.

DELA voert jaarlijks 33.000 van de 106.000 uitvaarten in ons land uit. De organisatie ziet nu al duidelijk dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Plechtigheden worden al minder bezocht.

Condoleren zonder handen schudden

Het bewustzijn blijkt ook uit de vele vragen over hoe je iemand toch hartelijk kunt condoleren zonder hem of haar de hand te schudden of te omarmen, bijvoorbeeld door de hand op het hart leggen. DELA heeft tekeningen van alternatieven op de site geplaatst en hangt die ook op in uitvaartcentra. “Die worden erg op prijs gesteld.”

Met nabestaanden wordt vanaf nu overlegd om de bezoekersaantallen niet te groot te laten worden. Als er voor een afscheid heel grote belangstelling is, zal zoveel mogelijk worden gezocht naar mogelijkheden om de belangstellenden te verdelen over meerdere zalen, waar ze dan naar een scherm kunnen kijken. Ook wordt gekeken naar live-streaming, maar dat vergt nogal wat technische aanpassingen.

Verder kunnen mensen zelf iets doen, aldus een woordvoerder, bijvoorbeeld door anderen deelgenoot te maken via hun mobiele telefoon.

ANP