Misdaad

Man die agent mishandelde bij trouwstoet Rotterdam komt voorlopig vrij

De 26-jarige Shahid B. die vorig jaar in Rotterdam een agent zou hebben neergeslagen tijdens een trouwstoet, is voorlopig op vrije voeten. Hij gaat een begeleid wonen traject in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten.

Vorig jaar op 30 augustus trad de politie op tegen de deelnemers van een trouwstoet in Rotterdam omdat die onnodig veel lawaai zouden maken, op autodaken zaten, asociaal reden en het overige verkeer hinderden. Daarop werd een agent zo hard geslagen door een van de deelnemers, dat hij viel en zijn bewustzijn verloor.

Lees ook: Agent mishandeld bij trouwstoet: bruidegom, vader en schoonmoeder opgepakt

Verdachte Shahid B. werd ruim een maand na de mishandeling opgepakt in Lopik. Begin januari bepaalde de rechtbank dat B., die wordt verdacht van zware mishandeling van de agent, langer in voorarrest moest blijven. Daar zat hij bijna zes maanden, maar maandag wordt hij voorlopig weer vrijgelaten.

Behandeling voor zijn problematiek

Een woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam laat weten dat ze tot dit besluit zijn gekomen omdat de advocaat van B. hierom vroeg. “Zijn problematiek komt voort uit een verstandelijke beperking en de rechtbank vindt het ook belangrijk dat hij behandeld wordt voor z’n problematiek.”

B. komt in een begeleid wonen traject waar hij zich volgens de woordvoerder aan alle aanwijzingen van de reclassering moet houden. “Hij is daar in een omgeving waar goed op hem wordt gelet”, aldus de woordvoerder. De reclassering zoekt een geschikte instelling voor hem uit.

‘Gevaar op herhaling te groot’

De officier van justitie was het donderdag niet eens met de beslissing van de rechtbank. Dit omdat het gevaar op herhaling volgens het Openbaar Ministerie te groot is. “Wij vinden het absoluut niet verantwoord dat hij op straat komt. Dit is namelijk niet zijn eerste geweldsincident”, laat een woordvoerder van het OM weten.

Lees ook: Trouwstoet door Rotterdam? Eerst toestemming vragen aan gemeente

Door de coronacrisis kon niet iedereen in de rechtbank aanwezig zijn. De verdachte zelf was er niet en met zijn advocaat werd gecommuniceerd via de telefoon. Het is nog onduidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling plaats zal vinden.