Dieren

Maatregelen na nieuwe aanval van stier in Brabants natuurgebied

Afgelopen weekend is een 63-jarige man in natuurgebied De Maashorst zwaargewond geraakt door een aanval van een stier. Daarop heeft de beheerder besloten dat grote grazers tijdelijk in een afgesloten wei worden opgevangen.

De komende tijd worden er meerdere verzorgers ingezet die de dieren zullen observeren. De beheerders van het gebied sluiten niet uit dat er meer maatregelen zullen volgen.

Lees ook: Man uit Uden zwaargewond na aanval door stier

Man weer thuis

Wat er zondagmiddag precies is gebeurd is nog onduidelijk. De politie vermoedt dat het slachtoffter door de stier is aangevallen tijdens het wandelen. Mensen die iets hebben gezien worden opgeroepen om zich te melden bij Stichting Taurus.

De man is inmiddels weer thuis en hoopt tot rust te komen. Hij heeft gebroken ribben en een flinke kneuzing, maar geen inwendig letsel. De stier is inmiddels verdoofd,en gevangen. Hij wordt vervoerd naar een natuurgebied bij Keent.

Niet eerste aanval stier

Het is niet de eerste keer dat een grote grazer wandelaars aanvalt in het natuurgebied bij het Brabantse Uden. Vorig jaar raakten een man en een vrouw gewond nadat ze werden aangevallen door een stier, vermoedelijk nadat een loslopende hond het dier had laten schrikken. Ook werd een fietser achtervolgd.

Voor lokale jagers is het laatste incident de druppel. Zij zien de grote grazers liever vandaag vertrekken dan morgen. Volgens hen verdrijven ze de andere dieren in het gebied. Ecoloog Leo Linnartz bestrijdt dat. “De natuur profiteert juist van de komst van de grazers”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

‘Kom niet te dichtbij’

Ecoloog Leo Linnartz vindt de angst voor de dieren niet nodig. “Als je voldoende afstand houdt, is er niet veel aan de hand.” Hij ziet dat het in De Maashorst wel vaker fout gaat. “Steeds meer mensen komen onverantwoord dichtbij. Heel vaak gaat het goed, maar soms ook niet.”

Volgens de ecoloog is zo’n dertig meter afstand genoeg om niet in de comfortzone van de dieren te komen. Of de aangevallen man binnen de afstand stond, is onbekend.

Linnartz benadrukt dat runderen eigenlijk heel goed te vergelijken zijn met mensen. “Als een onbekende van dichtbij ongevraagd een foto maakt, vinden veel mensen dat niet leuk. De ene reageert alleen heftiger dan de ander.”