Politiek

'Kabinet wil kolencentrales binnenkort minder hard laten draaien'

Het kabinet wil dat drie van de vier kolencentrales in ons land in snel tempo hun energieproductie flink gaan verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen donderdag na berichtgeving door de NOS.

De regering zou hierover in gesprek willen gaan met de eigenaren van de twee kolencentrales op de Rotterdamse Maasvlakte en de centrale in de Eemshaven in Groningen. De kolencentrales minder hard laten draaien is een van de maatregelen om te voldoen aan de verplichting om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen.

Lees ook: Activisten ketenen zich vast bij kolencentrale op Rotterdamse Maasvlakte

‘Kwart van energieproductie’

Het is de bedoeling dat de elektriciteitsproductie dit jaar al omlaag gaat. Mogelijk wordt de productie uiteindelijk verlaagd tot ongeveer een kwart van de capaciteit, aldus de bronnen. Ook wordt er gekeken of één van de kolencentrales gesloten kan worden. Om welke het zou gaan, is nog niet bekend.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zou de maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken eigenlijk voor afgelopen woensdag presenteren, maar door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is dat er nog niet van gekomen.

Lees ook: Urgenda wint ultieme klimaatzaak, overheid moet CO2-uitstoot flink verminderen

De CO2-uitstoot moet in 2020 met een kwart zijn verminderd ten opzichte van 1990 om aan de uitspraak van de rechter te voldoen. Die stelde milieubeweging Urgenda eerder in gelijk in een rechtszaak die zij had aangespannen.

ANP