Sport

Geen wereldrecord: Maarten van der Weijden gestopt met zwemmen

Maarten van der Weijden is gestopt met zwemmen. De Olympisch kampioen wilde 24 uur lang zwemmen en het wereldrecord breken. Na ruim 18 uur klom Van der Weijden uit het water.

De olympisch zwemmer kwam 23 kilometer te kort om het huidige record van 101,9 kilometer te verbreken. “Maarten heeft het heel zwaar, maar maakt het naar omstandigheden goed. Er is niks ernstigs aan de hand”, meldt een woordvoerder van Van der Weijden aan Hart van Nederland.

‘Hij lag voor op schema’

Donderdagavond ging Van der Weijden van start, vrijdagochtend lag hij voor op schema, meldde een van zijn woordvoerders toen. “Het eerste stuk van de rit ging goed, maar hij is amper op de helft. Het zwaarste gedeelte komt nu pas”, wist hij toen te vertellen. Donderdagmiddag rond 13.30 uur kon Van der Weijden toch niet meer verder.

Van der Weijden deed twee keer eerder een aanval op het record: in 2017 en 2018. De zwemmer, die zelf genas van leukemie, haalde miljoenen euro’s voor onderzoek naar kanker op met zwemacties, zoals de Elfstedenzwemtocht in Friesland. Ook bij deze recordpoging gaan alle donaties aan de Maarten van der Weijden Foundation naar kankeronderzoek en -projecten.