Politiek

Premier Rutte en minister De Jonge geven maandagavond weer persconferentie over corona

Premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge geven maandag om 19.00 uur een persconferentie over de corona-aanpak. Volgens Haagse bronnen zullen Rutte en De Jonge waarschijnlijk landelijke maatregelen gaan aankondigen. Om wat voor maatregelen het gaat, is niet duidelijk.

Afgelopen zondag spraken ministers uit het kabinet en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. De nieuwe opmars van het virus baart het kabinet grote zorgen. Verscheidene burgemeesters hebben gevraagd om een centrale aanpak, maar landelijke maatregelen zijn extra schadelijk voor de economie, waarschuwt Rutte.

Het Outbreak Management Team, de club van experts dat het kabinet adviseert, komt maandag met een nieuw advies over de aanpak van coronavirus. In het verleden is gebleken dat ze vaak het advies van het OMT overnemen. Zondagochtend werden bijna 3000 nieuwe besmettingen in een dag gemeld, een nieuw dagrecord. Het OMT zal vooral kijken naar de stand van zaken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Veiligheidsberaad vervroegd

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komen maandagmiddag al bijeen in Utrecht om te praten over maatregelen tegen corona. De bijeenkomst is vervoegd door de ingelaste persconferentie van premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge in de avond. Doorgaans vergaderen de burgemeesters die het kabinet adviseren over mogelijke regelingen in de avond.

Lees ook: Burgemeesters in overleg: plastic gezichtsmaskers verplicht voor horecapersoneel

De vergadering begint om 16.00 uur op het provinciehuis van Utrecht en duurt tot ongeveer 18.00 uur. Na afloop is er een persmoment. Een uur later begint de persconferentie van het kabinet.

Kabinet worstelt met maatregelen

Het kabinet is zoekende naar de juiste maatregelen om de verder verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Aan de ene kant is een sterker signaal nodig gezien het snel stijgende aantal besmettingen, aan de andere kant willen ze de economische schade zoveel mogelijk beperken.

De kans is groot dat vooral in Amsterdam en Rotterdam de regels worden aangescherpt, die steden behoren inmiddels tot de tien grootste corona-brandhaarden in West-Europa.

De persconferentie is van 19.00 tot 19.30 uur live te volgen op SBS6. Op de site en in de app is de gehele persconferentie volgen.