Gezondheid

Inspectie wil af van maaltijdbezorgers onder de 16 jaar

Maaltijdbezorgers onder de 16 jaar moeten binnenkort op zoek naar een ander bijbaantje. Als het aan de Inspectie SZW (de arbeidsinspectie) ligt, wordt het werk verboden voor kinderen.

Werkenden jonger dan 16 jaar mogen volgens de wet alleen lichte arbeid verrichten. Het is niet toegestaan om te werken onder tijdsdruk en in onveilige situaties, wat bij het gehaast op een e-bike door de stad rijden allebei onvermijdelijk is. Omgang met geld is voor jongeren ook verboden en er zijn flinke beperkingen op het gebied van toegestane werktijden. Toch is er wettelijk gezien nog geen duidelijkheid of maaltijden bezorgen onder ‘niet-industriële arbeid van lichte aard’ valt.

Lees ook: Aantal overvallen op maaltijdbezorgers twee keer zo hoog als in 2018

Staatssecretaris Tamara van Ark sluit een verbod niet uit. “Uit de inspectieonderzoeken is gebleken dat ook regels die klip en klaar zijn, worden overtreden. Helder moet zijn dat dit niet mag. Verder geeft de Inspectie aan dat er sprake is van een grijs gebied. Ik wil de regels zo aanpassen dat voor iedereen glashelder is over wat wel en niet mag. Dat wil ik zorgvuldig doen. Ik wil niet met één pennenstreek ook veilige bijbaantjes verbieden.”

Onveilig in het verkeer

Maaltijdbezorgers zijn bovengemiddeld vaak betrokken bij ongevallen. Zo rijden bestuurders van bezorgbrommers bijna zes keer zo vaak schade als bestuurders die hun brommer privé gebruiken. Het schadebedrag ligt ook nog eens 75 procent hoger.

Begin vorig jaar overleed een 15-jarige maaltijdbezorger bij een verkeersongeval in Utrecht. Het ongeluk gebeurde rond 20.45 uur, een tijdstip waarop hij niet meer mocht werken. Vorige maand was een 14-jarige bezorger ‘s avonds betrokken bij een ernstig ongeval in Tilburg.

De staatssecretaris hoopt voor de zomer duidelijkheid te krijgen over de regels. Tot die tijd gaat de Inspectie door met intensieve controles.