Lifestyle & Entertainment

Loretta Schrijver spreekt zich fel uit over Omroep ZWART

Als het aan Loretta Schrijver ligt, zal Omroep ZWART er niet zomaar komen. De Koffietijd-presentatrice heeft zich in Jinek fel uitgelaten over de toekomstige omroep.

”Ik zou zeggen: zet Omroep ZWART dan ook inderdaad op zwart”, vertelt Loretta op tv. De presentatrice is niet te spreken over de onderscheiding die de omroep volgens haar maakt. ”Omdat het een bevestiging is in het zoeken naar differentiatie. Dat willen we juist niet. We willen één zijn, we willen geen onderscheid maken. Dan moet je geen Omroep Zwart maken”, zegt ze.

De presentatrice ziet het ook niet zitten als er een omroep speciaal voor homo’s of lesbienne’s komt. ”Je moet gewoon de omroep maken. We zijn allemaal mensen. We moeten ons juist niet willen onderscheiden.”

Omroep ZWART

Initiatiefnemers Akwasi en filmregisseur Gianni Grot willen zich met hun Omroep ZWART aansluiten bij de NPO. Ze streven naar een ”afspiegeling van de huidige Nederlandse samenleving” voor en achter de schermen, laat de dinsdag gelanceerde omroep donderdag weten.

View this post on Instagram

iv>

Wakker? Word lid. #ZWART #linkinbio

A post shared by Omroep ZWART (@omroepzwart) on

Dat wil Omroep ZWART onder meer voor elkaar krijgen met een bestuur, redactie en makers bestaande uit alle “kleuren, voorkeuren en achtergronden” die samenwerken. ”Een groeiende groep makers en kijkers herkent zich namelijk niet in het huidige Nederlandse televisieaanbod. Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat er, sinds de oprichting in 1964, vrijwel nooit iemand van kleur de Gouden Televizier-Ring heeft gewonnen? Wat ons betreft zonde van alle talenten, verhalen en mooie nieuwe perspectieven die nu worden gemist. Dus die gaan we brengen”, is te lezen in het manifest van de omroep.

Lees ook: Akwasi kondigt Omroep ZWART aan en roept mensen op lid te worden

Leden van de omroep krijgen invloed op de programma’s die worden gemaakt, belooft de organisatie. Ze willen graag frisse perspectieven en nieuwe kennis horen. ”Kortom, onze leden bepalen straks dus mee over wat er op de zender komt.”

50.000 leden

Onder anderen Akwasi en Gianni, die al maanden plannen hadden voor de omroep, kondigden dinsdag de lancering aan van Omroep ZWART door op Instagram de vraag ‘wakker?’ te stellen. Ook tientallen andere BN’ers deden dat en steunen de omroep. Zo ook Typhoon, Candy Dulfer, Adriaan van Dis, Carice van Houten en Pete Philly.

Om officieel toe te kunnen treden tot het Nederlandse publieke omroepbestel heeft de omroep minimaal 50.000 betalende leden nodig. Nieuwe omroepen hebben nog tot 1 januari 2021 de tijd om toegelaten te worden.

Via Show.nl