Gezondheid

Loppersum vreest voor toestroom zuiderlingen als het noorden ‘open gaat’

Met maar weinig besmettingen zou het noorden van het land mogelijk eerder uit de intelligente lockdown gaan dan andere provincies, is een suggestie voor een uitweg uit de coronacrisis na 28 april.

Maar daar zitten ze in Loppersum, waar nog bijna geen coronabesmettingen zijn vastgesteld, niet echt op te wachten. “Het virus komt hier bijna niet voor en dat moeten we zo houden”, zegt Luit Bijsma tegen Hart van Nederland.

Hij is eigenaar van Garage Bijsma in de Groningse gemeente. Vanwege de coronamaatregelen is zijn garage gesloten. “Als ze het noorden open gooien en het zuiden niet, dan komen de toeristen deze kant op. Daar zit ik niet op te wachten, want je weet niet wat ze meenemen.”

Weinig besmettingen in noorden

In Friesland, Groningen en Drenthe zijn veel minder coronabesmettingen dan in de rest van Nederland. In deze provincies zijn in totaal 1177 besmettingen vastgesteld, tegenover bijvoorbeeld 7069 alleen al in Noord-Brabant.

Een inwoner van Loppersum laat aan Hart van Nederland weten dat de gemeente te maken heeft met toerisme. “De mensen die hierheen zouden komen, kunnen zich dan een stuk vrijer voelen als alles weer open gaat en dat lijkt me niet handig. Laten we het houden zoals het is, om ervoor te zorgen dat het zo blijft zoals het is.”

‘Toeristen juist wél welkom’

Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht, ziet het het juist wel zitten als het toerisme weer op gang komt. Hij heeft zijn hotel vanwege de coronamaatregelen noodgedwongen moeten sluiten. Hij heeft daardoor geen inkomsten meer, maar de kosten blijven doorlopen.

”Ik zou het een uitstekend idee vinden als het noorden eerder open zou gaan. Wij hebben hier een heel plan liggen om de 1,5 meter afstand te kunnen genereren”, zegt De Vries. ”We hebben de ruimte om de tafels uit elkaar zetten en we kunnen een ‘eenrichtingsweg-looproute’ maken.”

Angst dat het virus zich uitbreidt in Loppersum komt, heeft hij niet. ”Hoe dan ook worden mensen hier besmet. Dus ik verwelkom de toeristen met open armen. Zo’n leeg hotel is heel pijnlijk, dus ik hoop snel weer aan de slag te gaan”, aldus De Vries.

Dixi’s op elke kampeerplek

Werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord ziet het toerisme in het noorden ook graag weer groeien. Ze hebben een winactie opgezet waar mensen hun idee konden presenteren over hoe het ‘anderhalve-meter-toerisme’ eruit moet komen te zien.

Ze hebben ruim honderd inzendingen binnengekregen. Het belangrijkste criterium volgens voorzitter Sieger Dijkstra is dat het plan gerealiseerd kan worden voor zoveel mogelijk mensen. Enkele ideeën die binnen zijn gekomen, zijn [eenrichtingsverkeer voor voetgangers in het centrum van Groningen, restaurants die streetfood gaan aanbieden en het plaatsen van Dixi’s op elke kampeerplek.]