Gezondheid

LIVEBLOG | Nog 541 coronapatiënten op intensive care

De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Wel heeft het kabinet een ‘routekaart’ gepresenteerd waarop de plannen staan om uit deze intelligente lockdown te komen. Zo kunnen kappers en andere contact-beroepen op 11 mei weer de deuren openen en gaan basisschoolkinderen weer naar school.

Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Lees hier het liveblog van vrijdag terug.
  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.422.
  • In totaal zijn er tot nu toe 42.382 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.285 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 541 coronapatiënten op de intensive care.
  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:30 – Liveblog gesloten

Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Update 16.35 – Nog 541 coronapatiënten op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 541. Dat zijn er 23 minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de coronapatiënten liggen er 526 op Nederlandse ic’s, 23 minder dan vrijdag. Op intensive cares in Duitsland verblijven zaterdag nog vijftien Nederlandse coronapatiënten, evenveel als de dag ervoor.

Op de ic’s liggen ook nog 450 patiënten met andere aandoeningen, 36 meer dan vrijdag. Buiten de intensive cares liggen op verpleegafdelingen 1132 coronapatiënten, 57 minder dan de dag ervoor.

Lees hier meer.

Update 14:44 – Moskeeën bereiden zich voor op heropening

De islamitische gebedshuizen bereiden zich voor op heropening. De moskeeën Centrum de Middenweg in Rotterdam en de Blauwe Moskee in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart denken samen na hoe ze “de intelligente opening vorm zullen gaan geven”.

Dat zal in elk geval gefaseerd gebeuren, meldden ze zaterdag. Beide gebedshuizen gaan 1 juli open. Dan mogen de kerken en moskeeën maximaal honderd mensen toelaten, nu ligt de grens bij dertig.

De Rotterdamse en Amsterdamse moskee willen op vrijdagen twee diensten houden, met het maximale aantal van honderd bezoekers per dienst. “Het is nooit gebeurd dat er moskeeën zijn die twee keer een dienst organiseren op de vrijdag”, zegt een woordvoerder hierover.

De moskeeën zijn ook bezig met het ontwikkelen van een app voor de registratie van bezoekers en het toewijzen van een gebedsplek.

“De gebedsplekken zullen conform de richtlijnen worden afgeplakt en wij vragen onze bezoekers hun eigen gebedskleedje mee te nemen. De sanitaire ruimtes – waar de wassing wordt verricht – blijven uit voorzorg gesloten”.

Update 13:55 – Aantal mensen overleden als gevolg van corona stijgt met 63 naar 5422, 58 nieuwe patiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het officiële dodental door het coronavirus is met 63 gestegen. Sinds het begin van de uitbraak zijn zeker 5422 mensen overleden die besmet waren met het virus. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 58. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 42.382. Dat zijn er 289 meer dan op vrijdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Update 12:55 – Vlodrop in trek bij winkelende Duitsers

Nu de marechaussee zaterdag geen grenscontroles meer voert, kunnen Duitsers onder meer in Roermond en het naburige Vlodrop ongehinderd de grens passeren. In Roermond maakten rond de middag maar weinig Duitsers gebruik van die mogelijkheid. Anders was het bij Vlodrop: daar stonden de parkeerplaatsen behoorlijk vol bij winkels en tuincentra.

De meeste klanten in deze zaken waren Duitsers. De grote publiekstrekker in Roermond, het Designer Outlet, is dit weekend nog gesloten. Maandag gaat deze outlet weer open, maar wel met de nodige door de Veiligheidsregio Limburg Noord opgelegde restricties in verband met het coronavirus.

Update 11:44 – NS doet dringend verzoek niet met de trein richting het strand te gaan

De NS roept mensen op niet meer met de trein naar Zandvoort te reizen tenzij het strikt noodzakelijk is. De drukte is volgens het spoorbedrijf nu nog te doen, maar de vervoerder vreest later op de dag te moeten ingrijpen als nog meer mensen naar Zandvoort de trein pakken.

“We doen daarom een klemmend beroep op reizigers om niet meer met de trein te gaan. We willen nog genoeg ruimte overhouden voor mensen die wel echt voor hun werk moeten reizen. Mensen moeten ook voldoende afstand kunnen houden. We willen voorkomen dat de politie straks moet gaan handhaven en we te volle treinen niet kunnen laten vertrekken”, aldus een woordvoerder van de NS.

Update 10:12 – Coronacentrum in Roermond sluit zijn deuren

Het Coronacentrum in het Van der Valk Theaterhotel de Oranjerie in Roermond sluit per direct zijn deuren. De opvang is niet meer nodig omdat het aantal coronapatiënten in de regio Noord- en Midden-Limburgs afneemt. Ook de huisartsenpost bij het centrum is gesloten. De betrokken medewerkers keren terug naar de eigen zorginstelling.

Het zorghotel diende als opvang voor mensen die niet ziek genoeg zijn om in het ziekenhuis opgenomen te worden, maar om wat voor reden dan ook niet thuis kunnen blijven. Vele tientallen patiënten zijn er sinds de opening op 27 maart opgevangen.

Eerder sloot het coronahotel in Urmond al. Die opvang was bedoeld voor patiënten in Zuid-Limburg. De deur van dit coronacentrum blijft wel op een kier staan voor het geval de opvang van zieken toch weer nodig blijkt. Het zorghotel in het Van der Valkhotel in Urmond was bij de opening op 24 maart het eerste van zijn soort in Nederland.

Donderdag werd bekend dat ook de noodopvang voor coronapatiënten in het congrescentrum MECC in Maastricht wordt afgebroken. Die noodvoorziening was bedoeld voor het geval ziekenhuizen zouden vollopen, maar uiteindelijk hoefde niemand er te worden opgevangen.

Update 08:37 – Eerste rechtszaken tegen ‘coronavoucher’ van start, ANVR vraagt om begrip

Reisbranchevereniging ANVR merkt dat de onvrede over het ‘coronavoucher’ na annulering van een reis groeit, maar adviseert reisorganisaties desondanks “voorlopig geen cent uit te keren” en vraagt de reiziger om begrip. Volgens ANVR-voorzitter Frank Oostdam zijn de eerste rechtszaken van reizigers tegen reisorganisaties al opgestart. Oostdam benadrukt dat touroperators in een noodsituatie zitten en geen andere keus hebben.

Anders dan de vouchers die veel vakantieparken, campings en luchtvaartmaatschappijen uitdelen, zijn deze bonnen gedekt door het garantiefonds. Volgens Oostdam is de voucher de ‘lifeline’ voor de reisbranche. “Op dit moment kunnen we tot 1 juni vouchers uitdelen. In het zwarte scenario moeten we daarna alsnog geld uitkeren, maar dan gaan reisorganisaties failliet.”

Update 08:20 – RAI Vereniging: ‘Verlaag eisen motorrijbewijs voor automobilisten’

De RAI Vereniging wil dat de eisen voor automobilisten om op een lichte motorfiets te mogen rijden worden verlaagd. Hiervoor moet het theorie-examen voor een lichte 125cc motor (A1 motorrijbewijs) onder voorwaarden komen te vervallen voor iedereen die in bezit is van een B-rijbewijs. Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck groeit de behoefte in de 1,5 meter samenleving aan individueel vervoer, zoals de motor. “Wij moeten er daarom met elkaar voor zorgen dat deze vormen van vervoer toegankelijker worden voor grote groepen reizigers en de flexibiliteit van ons mobiliteitssysteem verbetert”, aldus Van Eijck.

De afgelopen periode was het rustig op de weg omdat veel mensen thuis moesten werken. Het is nog onduidelijk hoe dat de komende periode zal gaan. “Maar op het moment dat iedereen massaal in de auto stapt, groeit weer de druk op ons wegennet. De motor sluit goed aan bij de wens voor meer individueel vervoer in de 1,5 meter samenleving, zonder dat het risico op files te veel toeneemt. Wij willen zorgen voor meer keuzevrijheid voor de reiziger en mogelijk maken dat het eenvoudiger wordt om tussen vervoersmiddelen te switchen en op een lichte motorfiets te stappen”, aldus Van Eijck.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) staat niet afwijzend tegenover een voorstel van de RAI Vereniging om de eisen te verlagen voor automobilisten om op een lichte motorfiets te mogen rijden. “In de praktijk vraagt motorrijden natuurlijk om andere vaardigheden dan autorijden. Maar dit voorstel van de RAI Vereniging om te kijken hoe dit met de theorie-examens zit, ga ik serieus bekijken.”

Update 06:00 – Meerderheid ouderen is bang voor besmetting met coronavirus

Ruim de helft van de ouderen is bang om het coronavirus op te lopen. Dat meldt het Rode Kruis op basis van een onderzoek. Ook zegt bijna een derde van de 70-plussers liever geen boodschappen te doen of naar buiten te gaan, omdat zij bang zijn dat mensen te dichtbij komen. De hulporganisatie roept daarom op om rekening te blijven houden met ouderen, ook nu de coronamaatregelen worden versoepeld.

Van alle ondervraagden vinden 70-plussers het het belangrijkste om 1,5 meter afstand te houden: 95 procent geeft dat aan. Mensen die jonger zijn vinden dit over het algemeen iets minder belangrijk. Van de 18- tot 29-jarigen geeft 85 procent dat aan. Nederlanders zijn zich wel bewust van de kwetsbare positie van ouderen. 72 procent van alle ondervraagden zegt ouderen als kwetsbare doelgroep te zien tijdens de coronacrisis.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat niet alleen ouderen last ervaren in deze tijd. 45 procent van de mensen onder de 30 jaar verwacht mentale problemen wanneer zij lange tijd 1,5 meter afstand moeten bewaren van anderen.

Update 05:21 – Ondernemers op de Caribische eilanden maken massaal gebruik van Nederlandse regeling

Op de Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hebben veel ondernemers gebruik gemaakt van een door Nederland ingestelde regeling om werkgevers een tegemoetkoming te geven in de loonkosten. Doel hiervan is om te voorkomen dat personeel moet worden ontslagen door de coronacrisis.

De regeling werd vijf weken geleden ingevoerd met een budget van 14 miljoen dollar. In totaal zijn op de drie eilanden 3831 aanvragen ingediend. Daarvan is 96 procent is goedgekeurd, zo werd vrijdagavond (lokale tijd) op Bonaire bekendgemaakt.

Update 01:51 – Derde vliegtuig terug uit Marokko

In de nacht van vrijdag op zaterdag is opnieuw een vliegtuig uit Marokko in Nederland aangekomen. Het toestel, dat vrijdagavond vertrok vanaf het vliegveld bij Casablanca, landde rond 01.10 uur op Schiphol. Het is de derde repatriëringsvlucht uit het Noord-Afrikaanse land. Aan boord zijn ongeveer driehonderd passagiers.

In Marokko zitten nog zo’n 2100 Nederlanders vast. De repatriëring ging lange tijd moeizaam, mede omdat Marokko het land vanwege het coronavirus streng heeft afgegrendeld. De lockdown duurt daar nog tot zeker 21 mei. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er alles aan doen te doen om de Nederlanders zo snel mogelijk terug te halen.

ANP/Redactie