Politiek

Politie: demonstraties in Den Haag en Leidschendam rustig verlopen

Actievoerende boeren hebben vandaag geprotesteerd in Den Haag en Leidschendam om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Volg in dit liveblog de nieuwe boerenprotesten op de voet.

Update 17:41 – Politie: demonstraties Den Haag en Leidschendam rustig verlopen’

Volgens de politie zijn de demonstraties in Den Haag en Leidschendam rustig verlopen. Naast het protest van Farmers Defence Force werd er ook gedemonstreerd door Extinction Rebellion. In totaal zijn er twee personen aangehouden die meededen aan de actie van Farmers Defence Force. Een verdachte is aangehouden voor belediging van een agent, de tweede voor gevaarlijk rijgedrag.

Update 17:03 – Rijkswaterstaat meldt eerste trekkers op A50: ‘Wees alert’

Rijkswaterstaat heeft de eerste trekkers gespot op de A50 bij Wijchen. De landbouwvoertuigen rijden in de richting van Maastricht. Weggebruikers worden door Rijkswaterstaat gewaarschuwd om extra alert te zijn als ze een trekker tegen komen.

Update 15:30 – Minister Schouten “verrast” door boerenprotest

De nieuwe boerenprotesten komen voor minister Carola Schouten van Landbouw als een verrassing. “Ik zie nu niet wat de directe aanleiding is”, zei ze na een corona-overleg van het kabinet. De bewindsvrouw vindt dat de boeren “zeker” hun geluid mogen laten horen, “als ze zich aan de regels houden”.

De boeren zijn vandaag naar Den Haag gekomen uit protest tegen de aangekondigde Omgevingswet. Ze zijn bang dat ze door de nieuwe wet hun natuur- of milieuvergunningen kwijtraken. Schouten zegt dat er veel informatie rondgaat die volgens haar niet klopt. “Ik wil benadrukken dat er voor boeren echt perspectief is in dit land en dat ik mij daar ook voor inzet.”

De minister stelt dat ze in haar plannen een beroep doet op alle sectoren in ons land. “We zullen er met z’n allen iets aan moeten doen om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen”, legt de bewindsvrouw uit. “Dat geldt ook voor de boeren.”

boerenprotesten

Update 14:55 – Boeren voeren actie tegen supermarkten bij CBL

Inmiddels is het programma bij het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) begonnen. Bestuurslid Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force neemt opnieuw het woord. Ze stelt dat het verdienmodel van supermarkten moet veranderen om boeren een eerlijker inkomen geven. Daarom komt de actiegroep met een nieuw keurmerk: ‘Farmer Friendly’.

Update 13:50 – Trekker rijdt achteruit tegen verkeer in

Gevaarlijke taferelen in Den Haag tijdens het boerenprotest: op beelden is te zien hoe een boer met zijn trekker achteruit door de stad rijdt. Het voertuig rijdt tegen het verkeer in, met een politiebusje met gillende sirenes achter hem aan.

Het is onbekend of de bestuurder van de trekker is aangehouden of dat hij heeft weten te ontkomen.

Update 13:25 – Orgaantransport door protesten opgehouden

Een wagen die onder politiebegeleiding met spoed onderweg was voor orgaantransport is opgehouden door de boerenprotesten. Op beelden is te zien dat de auto vanaf de Benoordenhoutseweg probeert de snelweg op te rijden. De auto’s ervoor kunnen echter niet uitwijken, omdat de weg wordt geblokkeerd door trekkers die in tegengestelde richting vanaf het nabijgelegen Malieveld komen.

Update 13:10 – Eerste boeren bij CBL in Leidschendam

Inmiddels zijn de eerste boeren gearriveerd bij het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in Leidschendam. Ze voeren actie bij de brancheorganisatie van supermarkten omdat ze meer geld willen verdienen aan de verkoop van hun producten.

Er is daarom het nieuwe keurmerk ‘Farmer Friendly’ in het leven geroepen. Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force hoopt dat CBL-directeur Marc Jansen naar buiten komt, zodat hij het boerenkeurmerk kan overhandigen.

Update 12:55 – Video: het boerenprotest tot nu toe

Boze boeren zijn al sinds vanochtend vroeg op pad voor een nieuw boerenprotest. Actievoerders kwamen vanuit het hele land naar Den Haag en verzamelden zich met honderden op de Koekamp. Daarna trok een stoet trekkers langs paleis Huis ten Bosch.

Update 12:25 – ‘Trekkerdefilé’ nog in volle gang

Het zogenoemde ‘trekkerdefilé’ bij Huis ten Bosch is nog steeds in volle gang. Inmiddels zijn al honderden trekkers luid toeterend voorbij het woonpaleis van Willem-Alexander gereden. Sommige boeren staken hun arm uit het raam om de koning te begroeten.

De stoet zal nog wel even aanhouden, voorman Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force verwacht namelijk dat zeker duizend boeren langs het koninklijk paleis zullen trekken.

Update 12:00 – Volgende stop: CBL in Leidschendam

Een deel van protesterende boeren is inmiddels weer op de trekker gestapt. De actievoerders vertrekken naar Leidschendam, naar het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten. Daar zullen ze het keurmerk ‘Farmer Friendly’ overhandigen, wat ervoor moet zorgen dat boeren meer geld verdienen aan de verkoop van hun producten.

Farmers Defence Force heeft met de gemeente afspraken gemaakt om de demonstratie in goede banen te leiden. Zo mogen de boeren niet met trekkers op het bedrijventerrein komen. Die moeten ze parkeren in ‘bufferzones’ aan de andere kant van de snelweg. Vervolgens moeten ze via een fietsbrug naar het CBL lopen.

Bij het kantoor mogen maximaal 750 boeren demonstreren. De actievoerders moeten zich daarbij aan de coronaregels houden. “Tijdens de actie gelden coronamaatregelen zoals het dragen van mondkapjes en het houden van voldoende afstand”, aldus de gemeente. Op het Koekamp waren eerder vanochtend weinig mondkapjes te bekennen, daarnaast werd door lang niet alle boeren afstand gehouden.

Onderweg naar het CBL houden de boeren een ‘trekkerdefilé’ bij Huis ten Bosch, het woonpaleis van koning Willem-Alexander

Update 11:30 – Boeren onderweg met brief voor koning

Een kleine delegatie van actiegroep Farmers Defence Force is onderweg naar het Kabinet van de Koning om daar een brandbrief aan te bieden die voor Willem-Alexander bedoeld is. Het vertrouwen in de politiek is bij de boeren zo erg gedaald, dat ze bij hem aankloppen voor steun. De koning kan de boeren alleen niet helpen, omdat hij wetten niet kan veranderen.

Na de overhandiging zijn de boeren van plan een trekkerdefilé te houden langs paleis Huis ten Bosch. Ze hebben naar eigen zeggen toestemming om met trekkers voorbij het woonpaleis van de koning te rijden, maar mogen er niet stoppen. Er is veel politie aanwezig om te verhinderen dat de boeren alsnog naar het paleis rijden.

boerenprotesten

Update 11:10 – Partij voor de Dieren eist ingrijpen

De Haagse fractie van de Partij voor de Dieren wil dat burgemeester Jan van Zanen ingrijpt bij de boerenprotesten. Volgens de partij valt niet te rijmen dat boeren op dit moment demonstreren zonder anderhalve meter afstand te houden, terwijl andere betogingen werden verboden.

Update 10:40 – Twee mensen aangehouden

De politie heeft vanochtend twee personen opgepakt bij de boerenprotesten. Of het om demonstrerende boeren gaat is nog niet duidelijk. Ook is onbekend waarom de aanhoudingen zijn verricht.

Update 10:35 – Live vanaf het boerenprotest in Den Haag

Update 10:25 – Wegen afgezet met grote legertrucks

Ondanks een verbod staan er nog steeds tientallen trekkers geparkeerd op het Malieveld. Op verschillende plekken in de buurt zijn wegen afgezet met grote defensievoertuigen om te voorkomen dat de boeren naar de Haagse binnenstad rijden.

Update 10:10 – Honderden boeren samen op Koekamp

Het programma op de Koekamp is inmiddels begonnen. Bestuurslid Sieta van Keimpema van actiegroep Farmers Defence Force spreekt de honderden aanwezige boeren toe. “Er kan een pandemie zijn, maar de grootste plaag van Nederland zit in de Tweede Kamer”, valt onder luid applaus te horen.

Update 10:00 – Trekkers moeten van Malieveld af

Boeren die met hun trekkers het Malieveld zijn opgereden en daar geparkeerd staan worden opgeroepen om terug te keren naar de afgesproken parkeerplek op de Benoordenhoutseweg. Volgens de politie worden de boeren aangesproken door vertegenwoordigers van actiegroep Farmers Defence Force.

Het Malieveld raakte vorig jaar beschadigd door twee grote boerenprotesten. Trekkers, vrachtwagens en pick-uptrucks trokken toen diepe sporen onder de bomen. Het grasveld moest opnieuw ingezaaid worden. Die kosten daarvan zijn betaald door bedrijven uit de agrarische sector.

Update 09:45 – Met toeters en zwaailichten naar Den Haag

Veel boeren vertrokken afgelopen nacht in alle vroegte naar Den Haag. Met toeters en oranje zwaailichten gingen de trekkers vanuit alle hoeken van Nederland op pad.

Update 09:25 – Trekkers rijden het Malieveld op

Inmiddels zijn sommige boeren met trekkers het Malieveld opgereden. Volgens de politie hebben ze daar geen toestemming voor. De voertuigen staan aan de rand van het veld geparkeerd.

Update 09:10 – Boeren mogen langs politieblokkade rijden

De boeren die eerder door de politie waren tegengehouden mogen nu doorrijden en hun trekker een eind verderop parkeren. Dat heeft de politie besloten. De voertuigen rijden langs de inmiddels opgeheven politieblokkade bij het Willem Witsenplein.

De boeren moesten hun trekkers parkeren op de Benoordenhoutseweg. Vanaf daar moesten ze lopen richting de Koekamp, de plek van hun demonstratie. Maar de boeren vonden dat ze te ver van de protestlocatie moesten parkeren. Daarom reden ze door de middenberm richting een lijn met politiebusjes. Een paar trekkers wisten er doorheen te glippen.

Update 08:40 – Boeren omzeilen politieblokkade

Tientallen boeren proberen met hun trekkers richting het centrum van Den Haag te rijden, iets wat de gemeente heeft verboden. De boeren moesten hun landbouwvoertuig op de Benoordenhoutseweg parkeren, maar sommigen omzeilden een politieblokkade en reden door de middenberm weg. De politie hield de boeren uiteindelijk tegen bij het Willem Witsenplein.

Aan de trekkers hangen borden met teksten als “Don’t fuck the farmer” en “Wij zijn ongewenst”. Ook hebben sommige boeren een omgekeerde Nederlandse vlag uitgehangen, als teken van protest.

Update 08:30 – Files op de wegen rond Den Haag

De boeren die op weg zijn naar Den Haag zorgen voor vertraging op provinciale wegen rond de Hofstad. Bij Wassenaar staat 6 kilometer langzaam rijdend verkeer op de N44 door trekkers die op weg zijn naar het boerenprotest, meldt de ANWB. Ook op de N11 bij Alphen aan den Rijn staat hierdoor 3 kilometer file.

Steeds meer boeren verzamelen zich intussen in Den Haag. Er is veel politie aanwezig om de boeren te begeleiden. De weg naar de binnenstad van Den Haag is afgesloten met grote legervoertuigen. Veel boeren parkeren hun trekkers op de Benoordenhoutseweg om daarna te verzamelen op de Koekamp, bij het Malieveld.

Update 08:05 – Brief voor de koning

De protesterende boeren houden vandaag een trekkerdefilé langs paleis Huis ten Bosch. Actiegroep Farmers Defence Force heeft daar volgens bestuurslid Sieta van Keimpema toestemming voor gekregen van de gemeente Den Haag en de politie. Maandag werd een urenlange demonstratie met trekkers voor de deuren van het koninklijk paleis verboden.

De trekkers mogen dus voorbij Huis ten Bosch rijden, maar mogen niet stoppen bij het woonpaleis van de koning. Verder hebben de boeren toestemming gekregen om een brandbrief aan te bieden die voor Willem-Alexander bedoeld is. Een kleine delegatie mag daarvoor naar het Kabinet van de Koning komen, bij de Hofvijver.

De koning kan de boeren alleen niet helpen, omdat hij wetten niet kan veranderen. Het vertrouwen in de politiek is bij de boeren echter zo erg gedaald, dat ze toch bij hem aankloppen. “We willen dat de koning ons helpt, omdat dit niet een eerlijk speelveld is”, aldus boer Roel van Leeuwen.

boerenprotesten

Update 07:45 – Protest tegen de nieuwe Omgevingswet

De boze boeren protesteren vandaag tegen de nieuwe Omgevingswet. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat wetten over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur gemoderniseerd en gebundeld worden. Het kabinet had de invoering van de veelomvattende en complexe wet gepland voor 2021, maar dat is uitgesteld tot januari 2022.

Volgens boer Roel van Leeuwen kunnen de gevolgen van de nieuwe wet “desastreus” zijn hem en zijn collega’s. “Ze willen de Natura 2000-gebieden ontlasten. Daarom moeten boerderijen in een straal van tien kilometer bij een Natura 2000-gebied verdwijnen. Dat kan nu niet, maar als deze wet er komt geeft het  provincies de ruimte om boeren daar weg te halen.”

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de invoering van de Omgevingswet in haar portefeuille

boerenprotesten

Update 07:30 – Honderden boeren al in Den Haag

Honderden boeren hebben zich dinsdagochtend al verzameld bij de Benoordenhoutseweg in Den Haag. Ze protesteren tegen de komst van de Omgevingswet, die volgens boerenactiegroep Farmers Defence Force gevolgen heeft voor natuur- of milieuvergunningen.

Vanuit alle hoeken van het land vertrokken de eerste boeren maandagavond al naar de Hofstad voor de nieuwe boerenprotesten. Hart van Nederland sprak met boer Wil ten Den over hun plannen