Lifestyle & Entertainment

Toespraak Koning Willem-Alexander: 'Hou vol, ook na Koningsdag'

Door het coronavirus wordt ook Koningsdag dit jaar anders gevierd dan anders. Feestjes mogen niet, dus wordt alles zoveel mogelijk online georganiseerd. Ook de koninklijke familie – die voor het eerst sinds 2001 de feestdag thuis viert – doet mee. Koning Willem-Alexander sprak via internet, radio en tv om 10:00 het land kort toe.

De jarige koning drukte het volk op het hart dat volhouden nodig is. “Het coronavirus laat zich niet de les lezen. Hou dus vol, ook na deze Koningsdag.” Hij vindt het jammer dat zijn bezoek aan Maastricht dit jaar niet door kon gaan, maar: “Wat in het vat zit, verzuurt niet.”

“Hoe bijzonder is het om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen”, aldus de koning. “Koningsdag-thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek omdat ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag-thuis van de geschiedenis zal zijn.”

Toespraak koning én proostmomentje

Het koningspaar zou met het gezin en de andere familieleden dit jaar naar Maastricht gaan. Het is de tweede keer dat een koninklijk bezoek wordt afgezegd. In 2001 werd vanwege de mond-en-klauwzeercrisis de viering van Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen – de eerste keer dat Máxima Zorreguieta als verloofde van prins Willem-Alexander zou meekomen – geschrapt. De koninklijke familie kwam een jaar later alsnog naar Drenthe.

Willem-Alexander, Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane vieren Koningsdag nu thuis op Paleis Huis ten Bosch. Gedurende de dag deelt het koninklijk gezin beelden, onder meer via de televisie en sociale media en het platform koningsdagthuis.nl. Om 16.00 uur sluit de koning de viering van Koningsdag af door het glas te heffen tijdens de nationale toost.

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft een spoorboekje gemaakt voor iedereen die wil deelnemen aan de online- of thuisfestiviteiten. Zo is iedereen gevraagd om 10.00 uur het Wilhelmus te spelen of zingen vanuit deuropeningen of balkons en ‘s middags vindt het toostmoment plaats. Op de website koningsdagthuis worden gedurende de dag allerlei initiatieven getoond.