Misdaad

Lijfstraffen voor Ruinerwold-kinderen: 'Wat komt er van ze terecht?'

Ze kregen lijfstraffen, moesten straffen voor de andere kinderen verzinnen en een aantal van hen is seksueel misbruikt. Voormalig buurvrouw Sandra Soer maakt zich zorgen over de kinderen van het Ruinerwold-gezin: “Wat komt er van ze terecht?”

Tijdens de eerste inleidende zitting in de Ruinerwold-zaak werd dinsdag duidelijk dat vader Gerrit Jan van D. volgens het Openbaar Ministerie vele misdaden heeft begaan tegen zijn eigen kinderen. Hij heeft hen jarenlang afgesloten van de buitenwereld.

Sandra Soer woonde in Hasselt een aantal jaar naast het gezin. Daar woonde Gerrit Jan van D. tot 2005 met zijn kinderen en zijn inmiddels overleden vrouw. Naast het gezin woonde ook Josef B., de huurder van de boerderij in Ruinerwold en medeverdachte in de strafzaak.

Lees ook: Mysterie rondom spookgezin uit Ruinerwold: wat weten we tot nu toe?

“Het ergste vind ik het voor de zes overgebleven kinderen, wat die nu allemaal moeten meemaken”, zegt Soer tegen Hart van Nederland. In de boerderij werden in oktober zes kinderen ontdekt. Drie andere kinderen van Van D. waren het gezin eerder ontvlucht en besloten toch een eigen leven op te bouwen.

De zes kinderen leefden negen jaar lang afgesloten van de buitenwereld. Soer maakt zich grote zorgen om haar oude buurmeisjes en buurjongens. “Kunnen ze ooit nog in de maatschappij meedraaien? Daar zit ik heel vaak mee.”

Ruinerwold-verdachten

Vader Gerrit Jan van D. wordt verdacht van vrijheidsberoving, witwassen, mishandeling en misbruik. Het Om verdenkt Josef B. van betrokkenheid bij de vrijheidsberoving van de kinderen. B. zelf claimt daar niet bij betrokken te zijn geweest. Soer weet dat dat wel zo is. “Hij zat onder de plak bij Gerrit Jan van D. en weet meer dan hij blootgeeft.”

In oktober vertelde Soer al aan Hart van Nederland dat het gezin een hechte band had met Josef B. “Er zat zelfs een deur tussen hun huizen in, zodat ze niet via de voorkant hoefden.”