Lifestyle & Entertainment

Zangeres Liesbeth List op 78-jarige leeftijd overleden

Zangeres Liesbeth List is woensdag in haar woonplaats Soest op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar familie vrijdag op Facebook. De chansonnière wordt in stilte gecremeerd.

List trok zich in 2017 terug uit het openbare leven nadat de zangeres en actrice had bekendgemaakt dat ze aan een vorm van dementie leed als gevolg van een auto-ongeluk. Een van haar laatste publieke optredens was bij een hommage in de zomer van 2018 waar fans afscheid van haar konden nemen. Ook was ze vorig jaar aanwezig bij de uitvaart van Martine Bijl.

De zangeres werd in 1941 als Elly Driessen geboren op het eiland Java, in het toenmalige Nederlands Indië. Haar moeder pleegde na haar bevrijding uit een jappenkamp zelfmoord en haar vader vertrok zonder List naar Zuid-Afrika. Ze groeide op bij pleegouders op Vlieland.

Ramses Shaffy

Op haar achttiende vertrok List naar de hoofdstad, waar ze Ramses Shaffy ontmoette. In de jaren zestig brak ze met hem door in de theatershow Shaffy Chantant. De twee werden een begrip in Nederland en daarbuiten. In haar hoogtijdagen als vertolkster van het Nederlandse lied had de zangeres veel beroemde bewonderaars.

List trad ook op met grootheden als Rod McKuen, Charles Aznavour en Gilbert Bécaud. Met het repertoire van Jacques Brel haalde ze een gouden plaat, die ze kreeg uit handen van de meester zelf.

Na een wat stillere periode beleefde haar loopbaan een opleving, toen ze in 2001 met Frank Boeijen als producent een succesvol album opnam. Vervolgens had de List groot succes met haar vertolking van Edith Piaf in de gelijknamige musical.

Liesbeth List ontving in haar decennialange carrière verschillende prijzen, waaronder meerdere Edisons en een Gouden Harp.

ANP