Politiek

'Lerarentekort in grote steden groter dan minister denkt'

Op scholen in de grote vier steden is het lerarentekort veel groter dan minister Slob schetst. Dat schrijven de wethouders van Onderwijs uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht in een brief aan de minister.

Volgens de wethouders staan er honderden vacatures open bij basisscholen. Daarnaast zouden er nog een honderden ‘verborgen vacatures’ zijn. Dat zijn tekorten die nu worden opgelost door bijvoorbeeld klassen naar huis te sturen of onbevoegde onderwijzers voor de klas te zetten.

PvdA wil dat minister Slob voor Onderwijs het totale tekort snel in kaart brengt. Hij is daar tot dusver veel te terughoudend in geweest, stelt de oppositiepartij. Kirsten van den Hul, Tweede Kamerlid voor de PvdA: “De grote steden leggen de vinger precies op de zere plekken. Ten eerste: de minister houdt ons een veel te rooskleurig beeld voor als het om het lerarentekort gaat. Het echte tekort is honderden voltijd vacatures groter, maar dat wordt gecamoufleerd door steeds meer onbevoegden voor de klas en samengevoegde klassen.”

Ten tweede stelt het Kamerlid dat de kwetsbaarste kinderen het eerst en het hardst worden geraakt, omdat de scholen waarop die kinderen zitten hun leraren het moeilijkst kunnen vasthouden. “Het zou niet moeten uitmaken waar je naar school gaat voor de kansen die je krijgt. Dat is nu wel het geval, en de minister weigert in kaart te brengen welke scholen en dus kinderen daar de dupe van worden.”

Lesvrije week door tekort

De wethouders uit de grote steden vinden de maatregelen die minister Slob heeft voorgesteld niet voldoende. Slob werkt aan noodplannen om de tekorten in de grote steden op te lossen. Maar de gemeenten zien liever structurele investeringen in salarissen.

Veel scholen maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. In Amsterdam gingen daarom in december zelfs 16 scholen een week lang dicht. Ouders dienden vervolgens een claim in tegen de schoolleiding, omdat zij nu zelf ineens onderdak moesten regelen voor hun kinderen.

Op 30 en 31 januari staan nieuwe landelijke onderwijsstakingen gepland.