Gezondheid

Brabantse scholen in de problemen door uitbraak coronavirus

Het strenge protocol van gezondheidsorganisatie RIVM voor inwoners van Noord-Brabant vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de provincie zorgt maandag voor problemen op Brabantse scholen.

Bij de scholenkoepel SKPO, waarbij 36 scholen in Eindhoven en omgeving zijn aangesloten, zit één op de drie groepen zonder juf of meester omdat een leraar zich ziek heeft gemeld.

Volgens Ingrid Sluiter van SKPO hebben alle scholen die bij de koepel zijn aangesloten er mee te maken. Bij De Bloktempel in Son moeten zelfs acht groepen thuisblijven, want op die school hebben twaalf collega’s zich ziek gemeld.

“We hebben ook geen vervangers meer en kinderen kunnen ook niet bij de kinderopvang terecht, want daar gelden dezelfde regels”, legt Sluiter uit.

Nog niemand besmet

Op de scholen zitten volgens Sluiter in totaal 11.000 leerlingen. Er is nog niemand besmet met het coronavirus, ook geen ouders en leerkrachten. “Het zijn ingrijpende maatregelen voor de kinderen en de ouders.”

Maar de scholen moeten toch naar de deskundigen luisteren, stelt ze. “We willen ook niet het risico lopen dat anderen besmet worden. We moeten afwachten wat er uit het onderzoek van de GGD komt, maar we hopen dat deze week de strenge regels worden afgeschaald.”

Ouders houden kinderen thuis

Ook de scholenkoepel Filios, waar veertien basisscholen in onder meer Oss onder vallen, kampt met leraren die thuiszitten. “Op dit moment hebben wij binnen onze organisatie tien groepen thuis zitten”, vertelt Archel Kerkhof aan Hart van Nederland.

Volgens hem geven ook ouders gehoor aan de richtlijnen van het RIVM. “We merken dat veel ouders hun kinderen thuishouden, we hebben veel meer ziekmeldingen dan normaal gesproken.”

Lees ook: Drentse scholen willen dat ouders hun kinderen op coronavirus laten testen

Zit ook jouw kind thuis vanwege een zieke leraar? Laat het ons weten via hart@talpanetwork.com of bel naar de redactie op 020-8007702.

ANP/Redactie