Weer & Verkeer

De lente is begonnen (maar de winter staat voor de deur)

Het is vrijdag de eerste dag van de lente en dat betekent dat de handschoenen weer terug in de kast kunnen en de tussenjas weer gezien mag worden. Of misschien toch niet?

De zogeheten astronomische lente is vrijdagochtend om 4.49 uur begonnen. Op dat tijdstip was de ‘equinox’, met moment dat dag en nacht ongeveer even lang duren. De meteorologische lente die weerkundigen aanhouden, begon al op 1 maart.

Flink gaan vriezen

Ondanks dat het nu lente is, kunnen we volgens Weer.nl de winterjas voorlopig beter nog maar even aan de kapstok laten hangen. De afgelopen maanden was er amper sprake van een winter, maar de komende dagen belooft daar verandering in te komen.

Een schrale oostenwind blaast koude en droge lucht naar ons land. Het wordt komend weekend zonnig en droog. Overdag wordt het niet warmer dan 6 tot 10 graden en vooral de nachten worden flink kouder. Het gaat het op grote schaal vriezen, op sommige plaatsen kan het kwik dalen tot wel 6 graden onder nul.

Koudste nacht dit jaar?

En dat zou betekenen dat de koudste nacht van het jaar nog moet komen. Fruittelers zullen daarom aan de slag moeten om de beginnende vruchten te beschermen. Door de zachte winter hebben fruitbomen namelijk al flinke knoppen.

De lente duurt nog tot zaterdag 20 juni. Op die dag staat de zon om 23.43 uur op zijn noordelijkste punt aan de hemel: het begin van de zomer.

ANP/Redactie