Opmerkelijk

Dit is het lelijkste treinstation van Nederland (en het mooiste)

Het Brabantse Lage Zwaluwe heeft het minst populaire treinstation van Nederland. Klimmen-Ransdaal in Limburg is favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. 150.000 reizigers werd gevraagd wat ze van hun station vinden. Het nieuwe station van Delft is de grootste stijger in de zogenoemde Stationsbelevingsmonitor.

De treinen reden in Delft jarenlang over een spoorviaduct, dwars door het centrum, van en naar het station. Dat was slecht toegankelijk voor mindervaliden. Was vijf jaar geleden nog niet de helft (40 procent) van de reizigers te spreken over het station, in 2019 was 92 procent tevreden met het nieuwe, deels ondergrondse station. In Zuid-Holland wordt alleen Rotterdam Centraal, met 93 procent, net ietsje meer gewaardeerd.

Kilmmen-Ransdaal populair

Over het authentieke station Klimmen-Ransdaal, een rijksmonument uit 1913, zijn bijna alle reizigers (97 procent) enthousiast. Het kleine station aan de spoorlijn Heerlen-Maastricht is een ontwerp van architect George van Heukelom die ook onder meer het station van Hengelo bouwde. Dat Lage Zwaluwe met 27 procent het minst populaire treinstation is, komt mede door de afstand tussen het station en het dorp en omdat het pal naast de snelweg ligt.

Lees ook: Geen sigaretten meer te koop op stations

ProRail en de Nederlandse Spoorwegen, die opdracht gaven voor het onderzoek, zijn blij dat daaruit blijkt dat Nederlanders steeds tevredener zijn over de stations. Van de reizigers gaf 77 procent een zeven of hoger als rapportcijfer, in 2014 was dat 65 procent.

Spoorbeheerder ProRail maakte de afgelopen jaren 21 stations beter bereikbaar, waardoor nu 66 procent van de Nederlandse stations goed toegankelijk is voor mensen met een beperking.